Trenutno se predvaja:
25. april 2019 ob 16:31 Zgodbe

Darko Nikolovski: "Upor je odločitev posameznika."

27. april je praznik. Dan upora proti okupatorju. Nekoč smo ta prazniki imenovali dan Osvobodilne fronte. In kako je danes? O uporu, vrednotah tovarištva, solidarnosti in enakosti smo se pogovarjali z aktivistom Darkom Nikolovskim.

26. aprila zvečer leta 1941 so v Vidmarjevi hiši, v okupirani Ljubljani ustanovili Protiimperialistično fronto slovenskega naroda, v katero so se združile svetovnonazorsko različne stranke – od komunistov do krščanskih socialistov. Sklenili so, da krenejo v oborožen upor proti okupatorju. Skupaj so takrat znali prepoznati nasprotnike humane družbe. In kako je danes? O uporu, vrednotah tovarištva, solidarnosti in enakosti razmišlja aktivist, reper, antifašist in, kot sam pravi, najprej človek – Darko Nikolovski. O tem, koliko v današnji družbi šteje upor posameznika, pravi:

"Po mojem mnenju je odločitev samo na posamezniku. Ali se boš določil upreti tistemu, za kar misliš, da ni prav, in rekel, jaz se tega ne grem. Ali pa boš igral to igro še naprej in se obračal stran, ko bodo drugi počeli slabe stvari in vrtel z očmi, ko boš videl, kaj delajo. To je odločitev posameznika. Jaz ne morem bit tak, mene bi duša zabolela. Vedno, ko sem v življenju prišel do točke, ko sem se moral odločiti, ali bom kaj povedal ali ne, sem kasneje, če sem bil tiho in če nisem naredil tega, kar mi je cela duša kričala, da moram narediti, sem bil nesrečen in se nisem dobro počutil. Ker sem se počutil, da nisem naredil tega, kar bi kot človek moral narediti."

Darka Nikolovskega zadnja leta srečujemo na demonstracijah, na partizanskih proslavah, daleč od tega, da bi ga bilo sram nositi rdečo zvezdo. Je avtor več filmov, ki obeležujejo partizanski boj. Pravi, da vrednote tovarištva, solidarnosti, upora v njem živijo, od kar pomni: "V času bivše Jugoslavije sem z očetom vsako nedeljo gledal oddajo, ki je govorila o vojski, nato ji je sledil še partizanski film. Teh trenutkov sem se vedno znova veselil. Naučil sem se, da se moraš proti krivici boriti, ne glede na ceno, tovariše okoli sebe je potrebno spoštovati, jim pomagati in z njimi graditi prihodnost. Vse te vrednote so name naredile velik vtis in me oblikovale v osebo, kakršna sem postal."

Prepričan je, da se, tako kot nekoč tudi danes, nekateri podleži skrivajo pod maskami tovarišev: "S svojimi dejanji uničujejo celotno idejo solidarnosti, medsebojne pomoči, bratstva, enotnosti, skupne prihodnosti. Njihov egoizem razdira tovarištvo odznotraj."

Ljudje sami smo, po njegovem mnenju, danes največji nasprotnik humane družbe:

"Vsak posameznik pristaja na gnilobo družbe, zelo malo je takih, ki se uprejo. V tem pogledu zelo občudujem Islandijo, ki je pri določenih vprašanji politične in gospodarske narave stopila skupaj in se temu uprla. Njih je še manj kot nas, vendar so uspeli najti jezik, v katerem se zavedajo, da je to njihova prihodnost. To je čudovit zgled za našo družbo, v kateri bi se lahko zavedali, da bi določena vprašanja lahko razrešili. Kljub kapitalizmu je v današnjih časih vseeno mogoče pokazati približek tovarištva. Moj cilj je, da se gremo tovariše brez vojne, brez prelivanja krvi."

Darko Nikolovski je bil gost Oddaje odprto za srečanja. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na zgornji povezavi.

Barbara Kampos


Zadnji prispevki