Trenutno se predvaja:
22. maj 2019 ob 10:17 Zgodbe

Družina Krmac poje o Palacetu in medgeneracijskem druženju

Nina Krmac je predstavila pesem o predelu Kopra, iz katerega izvirajo njeni starši. Tam že 48 let prirejajo poletna srečanja krajanov, starih in mladih.
Brata Boris in Branko Krmac, med njima pa Brankova hči Nina.
Brata Boris in Branko Krmac, med njima pa Brankova hči Nina.
Sestri Tina in Nina Krmac.

Sestri Tina in Nina Krmac.

Pred osmimi leti so "Palacetani" že slavili zavidljivo število vsakoletnih druženj.

Pred osmimi leti so "Palacetani" že slavili zavidljivo število vsakoletnih druženj.

Pred nekaj dnevi nas je doseglo sporočilo Nine Krmac, ki je sicer zaposlena na Univerzi na Primorskem kot asistentka z doktoratom na področju andragogike, ampak to s pismom, ki ga je napisala, nima nobene zveze. Zapisala je, da bi nam rada poslala skladbo, ki nosi s seboj pomembno sporočilo. Je vez med generacijami prebivalcev okolice Moleta, oziroma, širše, Palaceta. To je tisti del Kopra oziroma Žusterne, ki je ob obalni cesti najbližji Izoli.

V skladbi pojejo člani družine Krmac: brata Boris in Branko ter Brankovi hčeri Tina in Nina. Prvi trije imajo bogate izkušnje iz glasbenih skupin, kot so Karamela, Domino, Pomaranča in Stino. Pobudnica in avtorica skladbe pa je Nina, ki nam je pobudo tudi predstavila.

"Sem iz glasbene družine, ampak se profesionalno ne ukvarjam z glasbo. To je bila moja prva pesem in sem jo prvič zapela v studiu. Ampak tukaj meni ni bila pomembna kakovost pesmi, zato ker mi je bilo pomembno sporočilo."

In kakšno je?

"Sporočilo je, da se moramo - ne glede na generacije - družiti in da se dojemanje trenutnih skrbi razlikuje med generacijami. Torej, če primerjam sebe in svojega očeta, gledava drugače na določeno stvar, on se bistveno manj 'sekira' za to. V zaključku te pesmi oba skupaj ugotoviva, da mora biti – ne glede na skrbi - družba naša glavna služba in da je to glavni vir kril in korenin. Naš izvor, ki nas drži tukaj, je pomemben, ampak hkrati se moramo družiti s tistimi, ki nam dajejo svobodo."

Besedilo pesmi z naslovom Palacet je napisala sogovornica Nina Krmac, tudi glasbo je napisala sama, uglasbili pa so jo kitarist Andrej Rot, odličen blues bobnar Mitja Stropnik in Jan Baruca, ki je odigral bas kitaro in pesem tudi produciral.

Palacet je torej skladba, ki je v prvi vrsti nastala za vse tiste, ki so živeli tam in so tako ali drugače, predvsem sorodstveno, vezani na tisti kraj. Nina je povedala tudi, da se prebivalci Palaceta že vrsto let srečujejo enkrat v avgustu.

"Začetek je bil leta 1971. To govorim po pripovedi starejših, staroselcev. Takrat sta prišla iz Chicaga dva blues glasbenika, Wood in Cooper, in sta se začela družiti s 'Palacetani'. Večina 'Palacetanov' je glasbenikov in tako so se družili večere in večere. Tistega leta je to trajalo mesec in več. Onadva sta potem tudi ostala in se preselila v Italijo. 'Palacetani' pa so se odločili – zakaj pa ne bi mi imeli tega vsako leto? Potem so prišli otroci in tako naprej. In zdaj je 48 let nepretrgoma vsako leto. Lahko povem tudi, da sem sama bila tam čisto vsako leto, tudi ko sem imela pol leta."

Koliko vas je?

"Odvisno od leta. Jaz sem se v zadnjih letih nekoliko bolj angažirala, tako da sem nekako organizator podmladka in mislim, da bo vsako leto več mlajših. V določenih letih so se malo porazgubili, ampak jaz sem bila s starejšimi in meni je bilo čisto v redu. Dajmo reči, da smo nekje pri najmanj 40 članih. Ko so okrogle obletnice, pride več ljudi."

Kaj zaznamuje vaše druženje?

"Bistvo in nujno je to, da imamo brodet, in to, tako kot rečejo oni, 'a lento'. In pivo. Za to imamo tudi svoj logotip, svoje majice ... vse imamo! To je vsak zadnji vikend v avgustu, preden gredo otroci v šolo."

Palacetana sta torej Boris in Branko Krmac, tudi razvpiti 'Rolling stoner' Slavko Franca je Palacetan, ki bo – prepričan sem - zadovoljen s skladbo. Skratka to je bila kratka zgodba o prebivalcih nekega koščka naše obale, ki se bodo letos zdaj že 48-ič srečali konec avgusta. Za preteklost in prihodnost, za socializacijo, druženje, povezanost. In?

"Hkrati je to sporočilo vsem ostalim, naj se družijo. Upam, da bodo razumeli, da lahko od 365 dni dva namenimo svoji ožji družbi. Imamo čas za ljudi, ki so nam pomembni, za druženje. Potem se tudi otroci začnejo družiti in se stvar nadaljuje."

In tu je zdaj skladba, ki opisuje, kar je povedala Nina Krmac:


Zadnji prispevki