Trenutno se predvaja:
25. april 2021 ob 07:29 Zgodbe

Elegantna in samosvoja: saluki in faraonski pes

Elegantna, inteligentna in samosvoja. Tako bi lahko opisali starodavni pasmi psov, ki domujeta tudi pri Dori Levstek.
Foto: Dora Levstek
Foto: Dora Levstek

Saluki ali perzijski hrt je ena izmed najstarejših pasem. Nekoč so ga uporabljali za lov na zajce, šakale in gazele. S svojo hitrostjo pokaže vso eleganco in moč, predvsem pa vzdržljivost. Saluki je atletsko grajen pes, čeprav značajsko spominja nekoliko na mačke. Če se mu nekaj splača, se bo zelo potrudil. V stanovanju je umirjen, zunaj pa potrebuje veliko gibanja. Njegova življenjska doba je od 11 do 14 let.

Prav toliko živi tudi faraonski pes. Pravijo, da se zaveda svoje lepote in ima eno posebnost: ko se znajde v neprijetnem položaju, zardi. Pordečijo mu ušesa in nosek. Ta dva organa spretno kombinira pri lovu, pri katerem je seveda pomemben tudi vid. Faraonski pes je dandanes le hišni ljubljenček. Prijazen in inteligenten, ki z laježem opozori gospodarja tudi na prihod sumljivca. Sicer pa se zelo dobro razume tudi z otroki. Je zelo hiter in elegantno grajen.

Čeprav sta tako saluki kot faraonski pes lovski pasmi, sta ob pravilni vzgoji in socializaciji lahko dobra terapevtska psa. Poslušajte, kaj nam je povedala skrbnica Dora Levstek.

Živalski blues je na sporedu vsako sredo ob 10. uri

Zadnji prispevki