Trenutno se predvaja:
17. november 2019 ob 06:30 Zgodbe

Erzetič: "Zvok se v leseni komori obnaša drugače"

Blaž Erzetič iz Nove Gorice, ki se z izdelovanjem butičnih slušalk in ojačevalnikov zanje ukvarja že vrsto let, je izdelal nove male, lesen slušalke in jih poimenoval po grški boginji rajanja Thaliji.
Lesene slušalke so poimenovane po grški boginji rajanja Thaliji. Foto: Erzetich
Lesene slušalke so poimenovane po grški boginji rajanja Thaliji. Foto: Erzetich

Njegovi izdelki so našli pot po vsem svetu, uporabljajo jih vrhunski glasbeniki. Njihova posebnost je leseno ohišje iz lesa Trnovskega gozda.

Zakaj ste se odločili za butično proizvodnjo?
Na področju elektronike danes govorimo o masovni proizvodnji. Govorimo o miljonih kosov. Pri butičnem delu pa se govori o nekaj kosih, o nekaj deset kosih. Poleg tega so te naprave tudi testirane na uho in prestanejo 12 ur nenehnega delovanja. To počnemo predvsem zaradi prvotnega stresa, da se "stestirajo" preden gredo sploh v škatlo za prodajo.

Posebno teh aparatur pa je uporaba lesa. Zakaj les?
Doma smo imeli kar nekaj lipovega lesa. Nisem vedel, kaj s tem početi. V tistem času sem se začel ukvarjati z ojačevalniki. Rekel sem si, začel bom ta les uporabljati za ohišja. Poleg tega ga umetno staram, tako da ima vsako ohiščje neko svojo teksturo in je na nek način samosvoje. Dve slušalki med seboj nista enaki.

Kaj je prednost lesa pri tovrstnih aparaturah?
Pri oječavalnikih pravzaprav prednosti ni, kar se tiče akustike. Pri slušalkah pa je to moč zaznati. Komora je lesena, zvok se drugače obnaša. Tresljaji se po tej komori drugače prenašajo.

Ingrid Kašca BucikZadnji prispevki