Trenutno se predvaja:
9. april 2020 ob 14:44 Zgodbe

"Gledališču se obeta višja žlahtnost doživljanja!"

V tokratno rubriko Ostani z nami smo povabili igralca Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, Urško Taufer in Matijo Rupla.
Urška Taufer. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
Urška Taufer. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Ker vemo, da imate igralci zaradi narave dela drugačen urnik: je zdaj dobro jutro ali dober dan?
Odvisno od dneva, včasih je lahko tudi lahko noč (smeh). Je pa danes vsekakor DOBER dan. Budilke trenutno niso vključene.

Kaj počneta?
Po spletu okoliščin sva trenutno kar v teatru – doma. V stanovanju gledališča, gledava iz viseče mreže na vrata gledališča – kdaj se bodo odprla.

Sta samo doma ali gresta tudi kaj ven?
Še nikoli prej si nisva privoščila toliko sprehodov kot zdaj. Se pa drživa vseh navodil.

Ali tudi kaj študirata?
Zaradi sezone, ki je za nama - jeseni, pozimi in spomladi sva ob gostovanjih imela kar tri premiere - je zdaj bolj čas za evalvacijo tistega, kar sva že naredila. Učenje se namreč nikoli ne neha. Vsak trenutek se namreč lahko zgodi kaj, ali pa slišiva nekaj, za kar si človek reče, da bi to lahko bilo kdaj uporabno … Študij torej poteka, material pa nabirava … (smeh)

Matija Rupel. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Ali pogrešata stik z občinstvom?
U: Ob sedmih zvečer postanem živčna in kar nekaj časa sem potrebovala, da sem spoznala, da je to zato, ker moje telo pogreša predstavo. Sicer pa še bolj upava, da občinstvo pogreša nas, brez obiskovalcev gledališča nas pač ni.

Ker sta dva … Bi lahko sama doma odigrala kakšno predstavo?
Hahaha, seveda lahko, čeprav se tega, kar odigrava, ne da umestiti v noben žanr (smeh).

Kaj počneta, da ohranjata kondicijo za vrnitev v gledališče?
U: Od vsakega posameznika je odvisno, kako polni baterije. Nama pridejo prav artikulacijske vaje. Pa tudi fizično kondicijo morava nabirati.
M: Posebna govorna vaja, ki jo zdaj izvajam jaz, je lektoriranje novinarjev (smeh).

Gledališče je ogledalo dogajanja v družbi. V zadnjem času vrata odpirate prek spleta. Sta si morda že ogledala katero od predstav?
U: Zagotovo je to lepa priložnost, da si ogledamo kaj, za kar prej nismo imeli časa … Priznam, nisem še pogledala nobene predstave do konca, ker mi ni isto kot ogledati si jo v živo …
M: Je pa vseeno neprecenljivo … Jaz sem pogledal Plešasto pevko, ker je še nisem videl, ko je bila »živa«, in sem zelo vesel te priložnosti. To je absolutno dobra stvar! Je pa seveda treba prilagoditi način gledanja.
U: Naslednje tri nedelje bo SNG Nova Gorica ponudil tri predstave, ki so jih izbrali ljudje v nagradni igri … Te si bom ogledala tudi jaz!

Kaj si najbolj želita?
U: Želim si, da bi se oborožili z optimizmom, ki ga bomo nosili s seboj tudi, ko se bomo lahko objeli in si pogledali v oči.
M: Jaz pa si želim, da čim prej pride ta čas, ker sem prepričan, da bo doživljanje gledališča in odra dočakalo višjo žlahtnost zaradi situacije, v kateri se trenutno nahajamo.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki