Trenutno se predvaja:
8. avgust 2018 ob 15:47Zgodbe

Gozdarka Ines: "Očitno ni treba gore mišic, da vžgeš motorko ..."

Dijakinja Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna je na tekmovanju v gozdarskih spretnostih na Norveškem osvojila tri medalje.
Ines Frančeškin

Ines Frančeškin s priznanjem za drugo mesto. Foto: Radio Koper/Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna

Ines Frančeškin
Ines Frančeškin

18-letna Ines Frančeškin je doma v Kostanjevici na Krasu. Dijakinja Srednje lesarske šole v Postojni ima rada naravo, a spretno vihti žago in drevesa podira izjemno natančno, naravnost - elegantno. Dokaz je njena odlična uvrstitev na 33. svetovnem prvenstvu gozdarjev, ki je bilo v norveškem Lillehammerju. Z daljnega severa je prinesla komplet medalj in kopico lepih vtisov.

Kako ste spekli ta komplet medalj, ne sicer dobesedno, temperature na severu so ta čas namreč nenavadno visoke?

"No, ni šlo brez problemov in ovir, toda imeli smo se lepo, zabavali smo se in speljali vse tako, da smo dobili medalje in dosegli lepe uspehe - vsi skupaj, cela ekipa! Malce smo se morali vsi skupaj potruditi, podporo pa smo imeli z vseh strani, pri tehnični ekipi, doma, vsepovsod."

Kako pa so padale medalje, v kateri disciplini ste osvojili bron, kje srebro, kako ste prišli do zlate medalje?

"Bronasto medaljo sem dobila v disciplini 'podiranje drevesa', zlato v štafeti, ki smo jo sestavljale dekleta iz štirih držav, v skupnem seštevku točk iz vseh disciplin pa sem osvojila srebro."

Na letošnjem svetovnem prvenstvu gozdarjev so premierno uvedli žensko konkurenco.

"Ja, letos so prvič naredili tako, da so lahko tekmovale tudi ženske, vsaka država je lahko prijavila eno, skupaj nas je bilo trinajst."

Ne le svetovna podprvakinja, ste tudi viceprvakinja letošnje gozdarske Olimpijade Alpe Adria, kjer ste prvič tekmovali v ženski konkurenci.

"Ja, to je bila prva večja tekma zame in za sošolke z gozdarske šole, prva resna preizkušnja, da smo videle, za kaj gre, kako poteka tekmovanje. Bilo je zanimivo, kot vedno smo se imeli lepo (op.:Ekipa deklet Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna je med sedmimi ekipami osvojila 3. mesto)."

Vam tekmovanja v izrazito moških disciplinah dvigujejo adrenalin?

"Seveda, na vseh ostalih tekmovanjih sem se merila s fanti. Sicer so me vseeno obravnavali malce drugače, a zame je bilo pomembno, da nisem bila zadnja."

Verjamem, da je tehnika zelo pomembna, a pričakovala bi, da je za podiranje dreves potrebna moč. Vi pa, vsaj navzven, delujete nežno in krhko.

"Očitno ni treba gore mišic, da vžgeš motorko in z njo nekaj narediš (smeh)."

So gozdarska tekmovanja za vas šport ali hobi in se ukvarjate še s kakšnim športom?

"Zame so šport in hobi, nekaj lepega, zanimivega, neka izkušnja. Osem let sem se ukvarjala s plesom, s hip hopom, sicer pa se mi ne da prav veliko 'športat'."

Katera tekmovalna disciplina na gozdarskih tekmovanjih vam je najbolj všeč,v kateri najbolj uživate?

"Ojoj, težko rečem, vsaka je po svoje zahtevna. Najtežje je kleščenje, najlažje pa morda obračanje, to je menjavanje verige, kar lahko vadim tudi doma."

Ines se bo še naprej preizkušala na tekmovanjih, močno podporo ima tudi doma. Oče jo je navdušil za gozdarjenje, mama pa najbolj vztrajno v družini spremlja njena tekmovanja. Medalje in uspehe Frančeškinovi delijo skupaj z vaščani Kostanjevice, ki so za svetovno podprvakinjo Ines pripravili tako lep sprejem, " ... da je bilo do solz," je povedala mama Ivana.

Zdenka Tomulić


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki