Trenutno se predvaja:
21. maj 2020 ob 11:53 Zgodbe

Hipsterski kis, ki ni za solate

V vsakem gospodinjstvu sodi med osnovna živila in daje jedem posebno svežino. A kis je lahko veliko več kot le preliv za solato, sredstvo za vlaganje domače zelenjave ali naravno čistilo.  Ta začimba v visoki kulinariki pridobiva vedno večjo veljavo.
Foto: Osebni arhiv/Erik Bajc
Foto: Osebni arhiv/Erik Bajc

To je že pred leti ugotovil Erik Bajc iz Vrhpolja, ki je kis povzdignil na višjo raven. Namesto jabolk je denimo uporabil kakije. Začel je razmišljati o novih in drznejših okusih ter jih združil v znamko Skisanc.

Vemo, da je kis nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji, ki se uporablja za razne omake, solate in konzerviranje živil. Butični Skisanc pa nudi več. Primeren je tudi za juhe, enolončnice, sladice.

Vsak kis je zgodba zase in vsak okus nas popelje v drugačno smer, pravi Erik Bajc, ki se s pridelavo butičnega kisa ukvarja že sedem let. Njegova kisla pravljica se je začela tako: "Ko imaš družino, začneš razmišljati o zdravi prehrani in o tem, kaj zaužiješ. Ker nam je vsako leto ostalo ogromno jabolk in sem vedno rad eksperimentiral, sem že pred leti pridelal odličen jabolčni kis. Nato sem se poglobil v literaturo in ker na našem posestvu vsako leto obilno obrodita tudi dva starejša kakija, se je porodila ideja za pridelavo kakijevega kisa. Od tu naprej smo samo še eksperimentirali. Pri ustvarjanju novih okusov se ne omejujemo le na sadje, pač pa posegamo tudi po zelenjavi, zeliščih, divjih rastlinah, cvetlicah."

Erik pravi, da je Skisanc kis s karakterjem. Foto: Osebni arhiv/Erik Bajc

V njihovi zbirki kisov so kakijev, malinov, borov, borov z divjo meto, brinov, čebulni z medom, vrtnični, kavni, metin, slivov in kis iz robidovih vršičkov. Izbor je resnično poseben, kar kaže na to, da povprečen uporabnik to začimbo premalo pozna.

"Primorci večinoma uporabljamo kis za solate. Razlika je v tem, da naš kis solati ne doda samo kisline, ampak tudi aromo. Naši kisi temeljijo na blagi kislosti, saj želimo poudariti aromo in okus, zlijejo se z oljem ali mu celo parirajo, čeprav ne morejo kljubovati močnemu bučnemu olju ali nežnemu oljčnemu. Želimo predvsem kombinirati okuse. V naši ponudbi je malinov kis, ki je zelo popularen, tudi vrtnični. Ta je zelo primeren za poletne solate, ki so z razmahom veganske prehrane postale bolj raznolike. Tako se v solatah uporabljajo sveže sadje in cvetlice, kombinacija z vrtničnim kisom je tako božanska."

Skisanc je našel svoj prostor tudi med visoko kulinariko. Poskusili so ga že priznani slovenski kuharji in kuharice.

"Podjetje obstaja približno leto in v tem času smo se povezali z Ano Roš, dobavljamo tudi Jakobu Pintarju, dogovarjamo se še z ostalimi kuharji in restavracijami. Smo na pravi poti in delamo dobro. Veliko dela nas še čaka, da ozavestimo potrošnike, da obstajajo tudi drugačne možnosti uporabe kisa. Že naše none so ga vedno uporabljale v juhah in mineštrah. Potrošniki velikokrat izberejo komercialno pridobljeni kis, ki je filtriran, pasteriziran in destiliran. Prav zato se nam zdi pomembno, da se na tržišču pojavlja tudi naraven nefiltriran in nepasteriziran kis, ki je poln hranilnih snovi."

Boštjan Simčič

Skisanc je hipsterski kis, ki ni za solate

Zadnji prispevki