Trenutno se predvaja:
16. februar 2021 ob 10:06 Zgodbe

Kaj imata skupnega februar in očiščevanje?

Uvedli smo novo rubriko, v kateri razkrivamo imena mesecev po slovensko. Naša sogovornica bo do konca leta dr. Jožica Škofic z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša.
Foto: mmcrtvslo
Foto: mmcrtvslo

Februar je dobil ime po rimskem prazniku očiščenja – »febre«. Rimljani so po starem koledarju leto začeli s 1. marcem in pred prihodom novega leta se je bilo treba obredno »očistiti«.

Če svečana mačka na soncu leži, v sušcu spet rada na peč pribeži.

Slovenska imena mesecev so bila prvič zapisana v rokopisnem kodeksu leta 1466, v t. i. Škofjeloškem rokopisu. Februar so naši predniki imenovali svečan, saj naj bi bil to čas, ko so se povsod lesketale sveče. Led in mraz sta bila zaščitni znak tega temnega zimskega meseca. Ker je potreboval še vedno dodatno spodbudo luči, so bile v tem času prisotne tudi sveče iz voska.

A najprej naj ne bi bil svečan, temveč sečan, saj je oznanjal čas, ko so naši predniki pozimi sekali drevje. »Nekateri raziskovalci pa so to ime razlagali tudi s tem, da februarja, nekako na višku zime, mraz kar seka po človeku,« nam pojasni dr. Jožica Škofic z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša.

Zanimivo je tudi ime, ki ga je za februar zapisal Baudouin de Courtnemay med Slovenci v Reziji: mali mesec. Zakaj? Prisluhnite prispevku.

Smilja Baranja

Nova rubrika bo na sporedu enkrat mesečno v Dopoldnevu in pol

Zadnji prispevki