Trenutno se predvaja:
21. maj 2020 ob 14:30 Zgodbe

Kako si lahko uredimo vrt na balkonu

Tudi majhna terasa ali balkon lahko postaneta prijeten vrtiček, na katerem lahko gojimo skoraj vse vrste zelenjave.
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Pomlad imamo radi, ker se vse prebuja in raste. Sajenje nas sprošča, uspeh pri rasti pa pomirja. Letos je ta pomlad še posebej zaznamovana in pogosto smo poročali, da se je zbudil čut za samooskrbo in so se vrtnarjenja lotili tudi tisti, ki se do zdaj niso. Bodisi so menili, da jim to ne bo šlo, bodisi, da nimajo pravih pogojev. V svetovalni oddaji je bila naša sogovornica inženirka agronomije Barbara Lončar iz Semenarne Ljubljana.

Ali drži, da ba balkonu lahko gojimo skoraj vse vrste zelenjave?

Drži. Praksa urbanega vrtnarjenja je v trendu. Slovenija velja za oazo vrtnarjenja.

Kaj je prvi korak, ko se odločimo, da bomo balkon ali teraso spremenili v domači vrt?

Prvi korak je volja. Znanje pridobiš in celo življenje se učimo. Seveda pa je pomembna lega balkona. Njej se moramo prilagoditi, da bo vzgoja rastlin bolj uspešna in lažja.

Kaj raste bolj na sončni in kaj na senčni strani?

Solatnice uspevajo vsepovsod, kapusnice imajo raje senčno stran, plodovke pa sonce. Pri urbanem vrtnarjenju imate pridelek vsaj 14 dni prej kot v klasični gredi.

Kako izberemo pravo posodo?

Nagibam se k naravnim materialom, glineni materiali. Dobro vzdržujejo vlago. Bolj enostavno pa je v PVC posodah, saj so lažje in jih lažje premikamo. V vsakem primeru mora biti posoda, tudi greda, dovolj visoka, vsaj 35 cm.

Velja enako za dišavnice, začimbe?

Seveda. Imamo enoletna zelišča in trajnice. Čudovita korita nastanejo. Porežete in zraste na novo. Tudi začetnikom uspe.

Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

So katere rastline, ki ne sodijo skupaj?

So tudi take, ki se pretepajo med seboj. Nekaj primerov: bučke in rdeča pesa, nizek fižol in čebula, krompir in paradižnik. Plodovke ne gredo skupaj. So pa tudi taka, ki zelo pašejo skupaj, tudi v kombinaciji z zelišči. Na primer, šetraj in nizek fižol. Šetraj odganja škodljivce in daje poseben okus fižolu.

Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Zelenjavo se lahko kombinira tudi z rožami. Vemo, tudi nekatere zelenjadnice imajo krasne liste, cvetove.

V zadnjih letih je vse bolj uveljavljena rdečelistna blitva, ki se pojavlja v vsem modernih zasaditvah, poznamo tudi užitni portulak. Tudi kapucinka je užitna in odganja škodljivce, izboljšuje zdravje rastlin. Tudi nekateri pleveli so koristni. Morda je dobro, da vmes posadite tagetes, ki privablja živali, ki oprašujejo.

Je treba rastline sezonsko menjavati ali so kakšne bolj obstojne?

Kolobarimo tudi na balkonu, da. Upoštevati moramo dobre sosede. Koruzo lahko na primer posadimo zraven fižola, da mu je v oporo in kot senco solati. Na dnu posode s paradižnikom lahko posadimo solato. S kolobarjenjem povečujemo pridelek, razgibamo vrt. Rastlini je treba dati tudi dovolj prostora okoli. Na primer, bučka rabi okoli sebe 1 kvadratni meter.

Na balkonu pa lahko naredimo tudi mini sadovnjak.

Sadno drevje uspeva tudi v večjih loncih. Dobra kombinacija so jagode in česen, jagodičevje, borovnice na senčnih straneh, maline in ribez.

Smo v drugi polovici maja. Kaj zdaj lahko še vsadimo in kaj še bomo v prihodnjih tednih?

V naslednjih tednih je treba dodatno oskrbeti rastline z gnojili. Zdaj se največ sadi fižol, endivija, radiče.

Mateja Brežan

Več boste lahko slišali v pogovoru v svetovalni oddaji s klikom na povezavo.

Svetovalna oddaja o vrtu na balkonu

Zadnji prispevki