Trenutno se predvaja:
23. maj 2019 ob 13:17 Zgodbe

Kako skrbijo za kamnite preproge v Piranu?

V Piranu je bil minuli teden prvi del mednarodnega srečanja v okviru projekta Kamnita preproga, ki ga je organizira krajinska arhitektka Romana Kačič iz piranskega zavoda Abbakum.

Gre za spodbujanje obnove kamnitih tlakov v urbanih jedrih po tradicionalni metodi suhogradnje. V ta namen so strokovnjaki, obrtniki in ljubitelji dediščine iz Slovenije, Italije in Hrvaške v različnih delavnicah izmenjali znanja, na Istrski ulici v Piranu pa so se pripravljali na predhodne arheološke raziskave. Avtorica projekta Romana Kačič poudarja, "da gre vendarle za revitalizacijo mesta Piran. S tem projektom vnašamo v mesto vsebine, ki so nujne. Gre za znanja obnove tlakov, gre za uvajanje mladih, ki določena znanja že imajo, a si želijo dela nat terenu. Nenazadnje pa si želimo polepšati mesto, ki je biser, a je obenem v zelo slabem stanju."

Projekt je sicer večplasten in je poleg revitalizaciji ulic in kamna namenjen tudi doseganju višje kakovosti okolja, ohranjanju kulturne dediščine ter nenazadnje novim vsebinam in novim delovnim mestom.

Lea Širok


Zadnji prispevki