Trenutno se predvaja:
15. avgust 2020 ob 06:30 Zgodbe

Kako varne so varnostne kamere?

Dr. Miha Dvojmoč nam je razložil, kako varne so varnostne kamere, ki jih uporabljamo pri varovanju svojih domov. Razkril nam je tudi, v kolikšnem obsegu je njihova uporaba smiselna, pa tudi, kako varno dostopati do posnetega materiala.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper
Dr. Miha Dvojmoč. Foto: BoBo

Dr. Miha Dvojmoč je predavatelj za varnostne vede na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru. Doktoriral je s področja pravnih znanosti leta 2013. Svojo poklicno pot je pričel kot zaposlen v zasebnovarnostnem podjetju, nadaljeval na Inšpektoratu Mestne občine Ljubljana in se na prošnjo ponovno preselil v zasebni sektor kot direktor poslovne enote večjega varnostnega podjetja, varnostni menedžer in odgovoren za izvedbo najzahtevnejših varnostnih projektov.

Varnost podatkov in tudi osebnih podatkov je sestavni del vseh področij delovanja, zato dr. Miha Dvojmoč že od leta 2008 poglobljeno spremlja svetovne trende na področju globalne in nacionalne varnosti, zasebne varnosti, detektivske dejavnosti, varnosti informacij, korporativne varnosti, obveščevalne dejavnosti in varstva podatkov.

Živimo v dobi interneta stvari, mnoge varsbostne kamere, ki jih ljudje nameščajo v svojih domovanjih. Praksa je pokazala, da je uporaba prek zunanjih strežnikov in oblakov, lahko tvegana. Kako jih treoj pravilno uporabljati?

"Najprej se moramo vprašati , ali varnostno kamero sploh potrebujemo. Nato, kaj sploh želimo posneti. Je notranjost našega doma sploh nekaj, kar želimo imeti posneto? Jaz menim, da bolj ne kot ja. Sploh glede na možnost vdorov. Prenosi v oblačne sisteme so tvegani. Pomembno je, katerega bomo izbrali za shranjevanje posnetkov. Pa tudi, katero kamero uporabljamo. Če pokrijemo s kamero svoje dvorišče, je pomembno na primer, ali je v vidnem polju kamere tudi javna površina. Če pride poštar k nam, je pomembno, ali imamo zapis, da je naše dvorišče videonadzorovano. Tu smo lahko hitro v prekršku, tudi kot fizična oseba.

Katero kamero nabaviti? Katero programsko opremo? Kdo nam jo namesti? O vsem tem v spodnjem pogovoru.

Dr. Miha Dvojmoč o tem, kako varno uporabljati varnostne kamere


Zadnji prispevki