Trenutno se predvaja:
20. november 2019 ob 14:36 Zgodbe

Katja Smerdu: "Človek bi se moral posvetiti izgubljenim vezem z naravo"

V oddaji Iz kulturnega sveta smo med drugimi gostili tudi kiparko, ki pa si za svoj material tokrat ni izbrala kamna, marveč žico.
Katja Smerdu razstavlja v Pretorski palači v Kopru. Foto: Radio Koper
Katja Smerdu razstavlja v Pretorski palači v Kopru. Foto: Radio Koper

Gre za žico, ki jo spleta v svojevrstno mrežo in iz nje oblikuje predmete. To je Izolanka Katja Smerdu, ki skupaj s slikarjem Paridom di Stefanom razstavlja v Pretorski palači v Kopru. Na povabilo kustosa Dejana Mehmedoviča sta pripravila zanimiv dialog med žičnatimi plastikami in platni. Na vprašanje, kako nastajajo njene skulpture, nam je takoj odgovorila, "da gre za naporno ročno delo z inox žico, ki jo težko oblikuješ. Roke bolijo, bolijo prsti, je pa to res moj priljubljen material. Dovoli mi, da počnem, kar želim. Iz nič ustvarim prostor in podam sporočilo. Nisem si mislila, da bom ta material obdržala za zmeraj. Ideja namreč vztrajno prihajajo. Z inox žice na naredim veliko kosov, naredim jih toliko, da se lahko ukvarjam še z drugimi umetniškimi smermi: da se roka spočije, ustvarim risbo."

Katja Smerdu je v zadnjem obdobju spremenila tematiko. V zadnjem obdobju se je namreč posvetila cvetovom. "To je navdih! Gre za težnjo, da se približam naravnim elementom. Rada namreč spregovorim o tem, kako bi se moral človek bolj posvetiti izgubljenim vezem z naravo."

Neva ZajcZadnji prispevki