Trenutno se predvaja:
12. december 2019 ob 17:29 Zgodbe

Kdaj je 'dejtanje' lahko nevarno?

Podatki iz leta 2014 kažejo, da je vsaka tretja ženska po dopolnjenem 15. letu že doživela fizično ali spolno nasilje.
Foto: CC
Foto: CC

Nevladna organizacija Iz principa, ki deluje v okviru združenja Drog art, je pripravila projekt o pravilih 'dejtanja' za dekleta od 16 do 25 let. Nataša Benčič se je pogovarjala s Simono Kepic, ki je vodja idejne zasnove projekta, in Tanjo Rudolf Čenčič, vodjo zgodbe Iz principa.

Naslonili ste se na podatke iz leta 2014, ki so zaskrbljujoči. Najmanj vsako tretje dekle se že v fazi 'dejtanja', ko še ne živi s svojim partnerjem, sooča z nasilnim odnosom. Za kakšne oblike nasilja gre?
Ti podatki so rezultat evropske raziskave, ki so jo izvedli pred petimi leti na zelo širokem vzorcu žensk in so dejansko zaskrbljujoči. Vsaka tretja ženska je po 15. letu doživela eno izmed oblik partnerskega nasilja. Tukaj je poudarek na fizičnem in spolnem nasilju, ki je najbolj razpršeno. Za psihično nasilje si lahko mislimo, da so številke še višje. Že v svojem krogu znancev, prijateljev, mogoče celo družine, nenazadnje pri samem sebi, najdemo človeka s to izkušnjo.

Včasih smo 'dejtanju' rekli zmenek.
Res je, midve tudi izvirava iz teh časov, čeprav se kot posledica starševstva posodabljamo tudi v izrazoslovju. Pri razvoju projekta smo se pogovarjali, kako ta izraz približati javnosti, ga na nek način posodobiti, čeprav dejansko partnersko nasilje ni vezano zgolj na fazo zmenkanja in dejtanja. Gre v bistvu za neko daljše obdobje zgodnjega partnerstva, od koder izvira opredelitev ciljnih skupin.

Izbrali ste starost od 16 do 25 let, zakaj?
To so dekleta, ki so v resnici najmanj opolnomočena, ki šele vstopajo v te odnose in se mogoče najmanj zavedajo, da odnos ni v redu. Izbrali smo jih zato, da jih opolnomočimo za življenje. In tudi, ker gre za neko zgodnjo fazo partnerstva, ko se te oblike šele začenjajo pojavljati v »svoji milejši obliki«. Pomembno je, da se zavedamo lastne vrednosti in problematičnosti odnosov dovolj zgodaj, ko smo mogoče tudi močnejši oz. so vrata za izhod na širše odprta.

Gre za zelo različne oblike nasilja, pretiranega ljubosumja, nadzora, posesivnosti. Nekatera dekleta celo mislijo, da gre za znak ljubezni.
To so oblike fizičnega, psihičnega, oz. emocionalnega, digitalnega nasilja. Izjemno pogosta težava je na primer nadzor. Dekleta, oz. lahko tudi fantje, nimajo lastne svobode. Partner jih ves čas nadzoruje, piše sporočila in je potem jezen, če ne odgovarjajo nanje. Nekatera dekleta celo povejo, da se morajo fotografirati, ko gredo s prijateljicami na pijačo. Tu je še nadzor nad družbenimi omrežji, nad sporočili, zahtevanje gesel ...

Celotnemu pogovoru prisluhnite s klikom na povezavo.


Zadnji prispevki