Trenutno se predvaja:
26. april 2021 ob 10:45 Zgodbe

Kjer Kras poljubi Brkine, je doma Mitski park Rodik

Mitski krajini Rodik in hrvaška Trebišća sta vrsto desetletij gradili svojo turistično pot. Čezmejna turistična destinacija Mitski park ju je povezala in ju uvrstila na turistični zemljevid.
Mitski park na obeh straneh meje je uradno odprt in čaka na obiskovalce. Foto: Občina Hrpelje Kozina
Mitski park na obeh straneh meje je uradno odprt in čaka na obiskovalce. Foto: Občina Hrpelje Kozina

Začetek raziskovanja Mitskega parka v Rodiku se začne že v sprejemnem centru v središču vasi, ki obiskovalce z razstavo z naslovom Mitske in druge resničnosti popelje v svet mitologije. Vodja Mitskega parka v Rodiku, Valerija Pučko: "Z ogledom razstave si vsakdo lahko odgovori na vprašanja: Kdo smo? Kje smo? Kam gremo? Med interaktivnim ogledom razstave lahko postanete velikan Ajd, spoznate zgodbo o Lintverju, o Rodiški babi, o nastanku jam. Lahko se boste prepustili zapeljati škratu ali coprnikom in coprnicam."

Sicer pa pohodnika v svet prednikov popeljeta dve poti. Katja Hrobat Virloget s Fakultete za humanistične študije: "V Rodiku imamo 12 točk v zgornjem in spodnjem krogu. Brkinsko pot imenujemo Lintverjeva pot, to je kača, ki so jo vaščani izganjali kot hudiča. Tu so bogata izročila o Ajdih iz antičnega in prazgodovinskega naselja Ajdovščina nad Rodikom in meje, ki se stikajo s svetom mrtvih. V spodnjem Babinem krogu pa so ostanki monolitne babe, jame kot prehoda v onostranstvo ter mesta čarovniških orgij in zgodbe o šembilji."

Na 12 točk bodo obiskovalce opozarjali tudi kamniti označevalci. Koordinatorica in glavna avtorica rodiških skulptur Špela Šedivy: "V Rodiku smo na 12 lokacijah postavili 28 kamnitih skulptur, 13 kamnitih označevalcev poti in 12 kamnitih prodov. Uporabili smo dve vrsti lokalnega kamna: na Babini poti kraški apnenec, na Lintverjevi poti pa flišni peščenjak, ker leži v Brkinih. Na hrvaški strani parka je skulpture zasnoval in izdelal Ljubo De Karina. Uporabil je istrski kamen, skulpture pa so postavljene na petih lokacijah."

Začetek raziskovanja se začne v sprejemnem centru. Foto: Občina Hrpelje Kozina

V okviru projekta je sodelovalo veliko partnerjev na obeh straneh meje, ki so skupaj prispevali, da bo skupna čezmejna turistična destinacija čim bolj zanimiva za obiskovalce. Med njimi je bila tudi Fakultete za turizem iz Opatije. Elena Rudan: "Izziv v tem projektu je bil, kako ustvariti čezmejni turistični projekt. Kako spodbuditi obiskovalce, da obiščejo obe lokaciji Mitskega parka, v Sloveniji in na Hrvaškem."

Že pred epidemijo so turistični delavci Mitski park predstavljali na turističnih sejmih, kasneje so zaradi nje vse aktivnosti preselili na splet. V dveh letih projekta so izobrazili tudi domačine, saj verjamejo, da je uspeh turističnega produkta v veliki meri odvisen od njih - pri Mitskem parku so domačini namreč glavni vir zgodb. Ob tem so pripravili tudi aplikacijo za vodenje po parku ter zloženke, spominke in zemljevide.

Ciljna publika Mitskega parka so družine ter aktivni odrasli, ki se radi podajo v svet mitologije. Potopite se torej v svet Lintverja, bab, čarovnic in Ajdov, v krajino, kjer Kras poljubi Brkine.

Vesna Potočar GodničZadnji prispevki