Trenutno se predvaja:
16. oktober 2019 ob 10:52 Zgodbe

Ko naše valove ulovijo celo v Španiji

Dobili smo zanimivo pismo z zahoda Španije, kjer je zvokovni tehnik tamkajšnjega nacionalnega radia ujel naš radijski FM program.
Kako so naš radijski signal ulovili v Španiji. Foto: Radio Koper
Kako so naš radijski signal ulovili v Španiji. Foto: Radio Koper
Ekipa španskega nacionalnega radia v Salamanci. Foto: Radio Koper

Z izrazom radio navadno pojmujemo bodisi radijsko postajo oziroma ustanovo, ki oddaja radijski program, bodisi radijski sprejemnik, ki ga ima večina od nas doma ali v avtu. Je pa to tudi tehnologija, ki omogoča prenos signalov s prilagajanjem (modulacijo) elektromagnetnih valov, ki imajo manjše frekvence kot svetloba.

Od prve radijske zveze, ki jo je leta 1902 vzpostavil Marconi s prenosom telegrafskega signala – črke »S« v Morsejevi abecedi, je tehnologija sprejemanja in oddajanja seveda močno napredovala, posebej še po izumu tranzistorja in integriranih vezij. Radijski signal si je utrl pot do vsakega še tako oddaljenega koščka Zemlje in tudi najdlje v vesolje.

Pismo iz Španije

"My name is Mauricio Molano. I live in Salamanca, a beautiful city in the west of Spain where I work as sound technician in the local station of the Spanish National Radio. My hobby is to listen to foreign and distant radio stations. I have the great pleasure to report reception of Radio Koper on 88.6 MHz (Nanos transmitter) from Aldea del Cano (province of Cáceres, Spain)."

Radijski valovi potujejo skozi prazen prostor premočrtno, v vseh smereh. Ko naletijo na snov, pa se jim spremeni hitrost, se lahko lomijo, uklanjajo, odbijajo, absorbirajo in sipajo. In ob specifičnih vremenskih pogojih lahko potujejo zelo daleč. Tako so naš radijski signal že ujeli v številnih evropskih državah, celo v skandinavskih deželah. Tokrat smo prijazno pismo dobili z zahoda Španije, od koder nam je pisal Mauricio, ki je zaposlen na španskem nacionalnem radiu.

Naš program so ulovili konec avgusta, zahvaljujoč posebnemu vremenskemu pojavu širjenja z odsevom v sloju ionosfere Sporadik-E. Taki vremenski pogoji so pogosti med majem in septembrom. Kakovost sprejema je bila sicer zelo spremenljiva, s hitrim in globokim bledenjem, v idealnih razmerah pa je bil signal zelo dober, nam je sporočil Mauricio, ki nam je kot dokaz poslal tudi zvočni posnetek.

Radijski signal potoval do Španije

A. Š.


Zadnji prispevki