Trenutno se predvaja:
10. januar 2018 ob 17:58Zgodbe

Komel Contemporary Jazz Ensemble: člane druži 'prava stvar'

Štirje učenci goriške glasbene ustanove in njihov vodja menijo, da je pri glasbi pomembno ustvarjanje in ne tekmovanje.
Komel Contemporary Jazz Ensemble
Foto: Radio Koper/Jurij Paljk
V našem studiu Hendrix.

V našem studiu Hendrix. Foto: Radio Koper/Jurij Paljk

Na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici aktivno deluje Komel Contemporary Jazz Ensemble, skupina, ki jo sestavljajo učenci, saksofonist Luka Paljk, kitarist Gabriel Gardenal, basist Daniele Sentieri in bobnar Francesco Sentieri. Nastala je pred dvema letoma kot del pedagoškega programa ansambelske igre, ki deluje pod mentorstvom priznanega jazz glasbenika Jana Sturialeja. Luka Paljk in Gabriel Gardenal imata šestnajst let. Devetnajstletni Daniele Sentieri je nekdanji kitarist, ki igra sedaj bas kitaro, saj pravi, da je na svetu preveč kitaristov in premalo basistov. Šestnajstletni Francesco Sentieri je njegov brat.

Skupina se ne posveča izključno jazz glasbi. Preizkusili so se tudi s funkom, bluesom, soulom in pop glasbo Princea ter skupine Tears for Fears. Z izvajanjem vseh teh zvrsti spoznavajo, kako se glasba spreminja iz zvrsti v zvrst.

Jan Sturiale opaža, da se mlade najbolj motivira z ustvarjalnostjo: "Javno šolstvo v splošnem premalo investira v ustvarjalnost. Mladi pa si tega želijo. Na lekcijah vedno zgradimo pozitivno vzdušje. Z leti raste tudi inovativnost. Ko poučujem sem stoodstotno prisoten. Ko vidijo, da sem iskren in se ne pretvarjam, mi verjamejo in se navzamejo moje strasti."

Skupina se je leta 2016 oblikovala na pobudo ravnateljice Centra Komel. Saksofonist Luka Paljk je projekt poznal. Zdelo se mu je, da je za to premlad: "Imel sem petnajst let. Prepričan sem bil, da je namenjen starejšim. Nastopili smo na državnem tekmovanju TEMSIG v Kopru in osvojili srebrno nagrado. Lahko bi šlo boljše. Sicer menim, da tekmovanja nimajo zveze z glasbo, ker jo omejujejo. Sem zadovoljen z rezultatom, hkrati pa dvomim, da so rezultati tisti, ki naredijo dobrega glasbenika."

Skupina veliko nastopa. Pri resnejših angažmajih s celovečernimi koncerti in gostovanji na uradnih prireditvah mu deloma pomaga Center Komel, najpogosteje pa si nastope priskrbijo sami pravi Luka: "Nastopamo na zasebnih zabavah in drugih prireditvah, kjer nas tudi plačajo, kar ne škodi. Igrali smo na prireditvi Estoria, snemali v studiu Hendrix na Radiu Koper in gostovali na krminskem festivalu Viarte v Kisarni družine Sirk na Subidi ter na koncertu v Cervignanu."

Jan Sturiale vidi, da skupino druži tista 'prava' stvar: "Prihajajo iz različnih neglasbenih študijskih usmeritev, kar jih dodatno spodbuja. Med njimi je vez, ki ni tekmovalna. Načeloma sem proti tekmovalnosti in glasbenim tekmovanjem. Sem akademski glasbenik in poznam ta svet. Glasba ni tekmovanje, ampak izmenjava. Prijetno je vedeti, da si sami organizirajo koncerte izven šole. Zame je veliko priznanje, da to delajo iz lastnega veselja, brez mojega nadzora." Pri jazzu je pomembna ustvarjalnost in dejstvo, da razmišljaš svobodo brez omejitev. Biti moraš odprt za eksperimentiranje, predvsem pa se po besedah Sturialeja "ne smeš ustavljati na enem mestu ali na stvari, ki ne deluje. Pri jazzu šteje vsaka osebnost s svojim sporočilom, kar v drugih glasbenih zvrsteh ni tako v ospredju. Glasba je od vedno improvizirana, tudi med skladatelji klasične glasbe. Konservatorij, torej pedagoška ustanova, se je odločila, da bo delala koncertante, kar pa ni osrednji smisel glasbe."

Skupina je pokazala veliko ustvarjalnosti, izbrušen glasbeni okus in smisel za jazz. Glasbeniki se glasbi in improvizaciji predajajo sproščeno. Pokazali so, da imajo osnovo postavljeno na trdnih temeljih, na katerih bodo lahko gradili in se še nadalje razvijali.

Metka Sulič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki