Trenutno se predvaja:
12. februar 2021 ob 20:08 Zgodbe

Končno so zaživele tudi učilnice glasbenih šol

Po dolgem času je, sicer v omejenem obsegu, stekel tudi individualni pouk na glasbenih šolah. Odpirajo jih postopoma, po navodilih ministrstva, v prvem tednu samo za učence prvih in osmih razredov ter maturante umetniških gimnazij.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Čeprav so v torek glasbene šole odprle svoja vrata, jih žal niso za vse učence, kot je marsikdo razumel po prvih napovedih. Navodila Ministrstva za šolstvo so pouk zelo omejila. Po kakšnem ključu, nam je pojasnil predsednik Zveze primorskih glasbenih šol, Edvard Popit:

"Pouk lahko izvajamo samo za tiste učence, za katere je šola presodila, da je za njih nujno. Ravnatelji smo zavzeli stališče, da bomo glede na določbe izvajali pouk z učenci, ki se pripravljajo na sprejemni izpit za srednjo glasbeno šolo, in s tekmovalci."

Ravnatelj glasbene šole Koper, Iztok Babnik, je k tem dodal še dve ranljivi skupini učencev, to so prvošolci, "…ki so od začetka šolskega leta imeli le dober mesec stika s svojimi učitelji, in pa tisti, ki so slabše napredovali in zato potrebujejo nujno pomoč, da spet vzpostavijo odnos do instrumenta in igranja."

Pokukali smo na koprsko glasbeno šolo in preverili, kako so se učitelji in učenci vračali v svoje učilnice. Prve zvoke smo zaznali že s hodnikov; najprej je zazvenela violina iz učilnice prof. Bogomirja Petrača. Mala Eliza je ugotovila, da pravega zvena ni tako preprosto izvabiti iz instrumenta, njen učitelj pa, da bo poslej morala bolj paziti na držo. Veliko bolj glasno je tista o čuku, ki se je oženil, odzvanjala iz klavirske učilnice prof. Nuše Gregorič, saj sta z Jernejem, sicer vsak za svojim klavirjem, kar skupaj muzicirala. To je Jernej v teh mesecih pouka na daljavo zelo pogrešal. Pa tudi to, da mu poravna hrbet ali popravi držo rok in ramen. Da niti ne omenjamo Zooma, saj je vedno »zmrznil«, ko je najboljše zaigral, tako da učiteljica ni mogla slišati njegovih dobrih izvedb.

Foto: Radio Koper

Potem smo se podali še v učilnice na Osnovni šoli Koper, kjer domuje harfa. V razredu prof. Tadeje Kralj nam je najprej zaigrala prvošolka Aurona, za njo pa še osmošolka Neža, ki se pripravlja na sprejemne izpite za umetniško gimnazijo. Obe sta bili zelo veseli, da sta se lahko vrnili v učilnico, njuna učiteljica pa je povedala, da so bili s poukom na spletu vsi zelo prikrajšani.

"Pouk bazira na zvoku in preko računalnika ga ne moreš oblikovati, ne moreš frazirati, ne slišiš dinamike … V bistvu si pri pouku na daljavo nekako invaliden," je povedal prof. Bogomir Petrač.

In res so nekateri instrumenti še tu in tam malce zaškripali, nekateri prstki so se občasno zapletli, vmes je bila še kakšna trda rama pa nepravilna drža, a obrazi so izžarevali neizmerno zadovoljstvo in srečo. In čeprav si v torek še nihče ni upal napovedati, kdaj, kaže, da se bodo počasi, morda celo prav kmalu, na glasbene šole vrnili vsi učenci.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki