Trenutno se predvaja:
8. december 2018 ob 12:51 Zgodbe

Konji imajo pet src: eno v prsih in eno v vsakem kopitu

V naši državi je še vedno veliko trpinčenih in zavrženih živali, med katerimi je veliko konj. Društvo za zaščito konj je prostovoljna in neprofitna organizacija, ki take živali oskrbuje na kmetiji v Orovi vasi pri Polzeli.

Imajo tudi rehabilitacijski center za konje s posebnimi potrebami. V društvu deluje šest aktivnih prostovoljcev. Nekateri pa jim le občasno pomagajo.

Trenutno imajo v oskrbi 43 konj, osla, mačke, kunce, račke, pse in kokoši, rešene iz baterijske reje. Navkljub finančnim težavam se nekako znajdejo. V društvu rešujejo konje, jim poiščejo primeren dom ali pa botra, ki za žival skrbi na daljavo in za svojega konja plačuje mesečno oskrbo. Nekateri so umirali od lakote, drugi so bili pretepeni in mučeni, preden so jih rešili.

V društvu deluje šest aktivnih prostovoljcev. Nekateri jim pomagajo le občasno. Najpogosteje so to prijatelji in ljubitelji konj. Zgodbe zavrženih konj so velikokrat zastrašujoče. Predsednica društva Natalija Nedeljko je povedala: « Imamo dva ponija, uvožena iz Nizozemske. Moški, ki jih je imel v lasti, se je odločil, da jih bo zaklal. Neka gospa jih je zato odkupila in pripeljala k nam. Vmes sta bila že dvakrat posvojena in vrnjena k nam. Ker je samička čisto oslepela, ker je prejšnji lastnik ni zdravil za mesečno slepoto, smo se odločili, da ostaneta oba za vedno pri nas.«

Društvu za zaščito konj pride prav kakršnakoli pomoč: od hrane, do nastilja ali pa denar za plačilo veterinarskih stroškov, vreča briketov, ovsa, ječmena ali le zaboj jabolk. Vsi jim lahko priskočimo na pomoč. Še najbolj hvaležne pa nam bodo živali.

Kako poteka delovni dan na kmetiji in kako sodelujejo z osnovnimi šolami, poslušajte s klikom na zgornji posnetek. Pripravila ga je Loredana Vergan.


Zadnji prispevki