Trenutno se predvaja:
9. avgust 2018 ob 13:51Zgodbe

Koper: Spet iščejo najlepši vrt v mestu

Ponovno je v teku natečaj Najlepši vrt v mestu 2018, v okviru katerega bodo obiskovalci 15. septembra glasovali za najlepšega v tem letu.
Zelene oaze Kopra. Foto: Jaka Ivančič
Vrtovi Kopra 2017

Dogodek je lani privabil tudi najmlajše prebivalce Kopra. Foto: Tadej Gorup

Prijave zbirajo do 7. septembra. Foto: Jaka Ivančič

Povzpnite se na koprski zvonik in odprl se vam bo nov pogled na mesto. Presenečeni boste, koliko zelenih površin je v njem. Med zidovi starega mestnega jedra Kopra se namreč skriva veliko prelepih vrtov, ki so prebivalcem in obiskovalcem mesta skriti. Čeprav vrtovi ne prispevajo bistveno k javni rabi mestnih površin, predstavljajo pomembno zgodovinsko plast mestnega zelenja z vidika ohranjanja zgodovinskega spomina, opozarja krajinska arhitektka Ana Kučan (Kučan, Trbižan, 2006). Prav zato sta se Bar Cameral in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskemodločila organizirati dogodek oz. prireditev »Odprti vrtovi Kopra« pod okriljem katerega poteka natečaj Najlepši vrt v mestu, kjer s strokovno komisijo in skupaj z javnostjo ocenjujejo in izberejo ter nagradijo najlepši vrt v starem mestnem jedru Kopra.

Po dveh uspešnih izvedbah dogodka so se odločili, da dogodek letos ponovno organizirajo in ga obogatijo ter nadgradijo z dodatnimi vsebinami. Lani so ga obogatili z dodatnim programom za otroke. Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (UP PEF) je namreč izvedla brezplačno otroško ustvarjalno delavnico Mediteransko rastlinstvo. V okviru delavnice so si otroci v spremstvu visokošolskih učiteljev in sodelavcev s fakultete ogledali vrtove in spoznali mediteransko rastlinstvo. Otroci so prav tako izbrali svoj najljubši vrt in za zmagovalnega izdelali nagrado.

Letos, v soboto, 15. septembra 2018, se bodo udeleženci dogodka Odprti vrtovi Kopra sprehodili po skritih mestnih vrtovih, ki bodo prijavljeni na natečaju, ter ob dobri glasbi, vinu in prigrizkih odkrili najlepšega. Tokrat bodo dogodek obogatili z dodatnimi vsebinami, ki jih bodo organizatorji razkrili naknadno.

Organizatorja vse lastnike vrtov v koprskem mestnem jedru pozivata, da se do vključno 7. septembra prek elektronskega naslova odprtivrtovi@gmail.com ali v Baru Cameral (Čevljarska ulica 14) prijavijo na natečaj. K prijavi je potrebno priložiti največ do pet fotografij, ki so lahko posnete tudi z mobitelom, kratek opis vrta in osebne kontaktne podatke.

S prireditvijo, ki jo finančno podpira tudi Mestna občina Koper in medijsko podpira Radio Koper, si organizatorja prizadevata povezati občane in pokazati skrite kotičke mesta ter na takšen način spodbuditi k trajnostnem razvoju in širitvi zasebnih zelenih površin v mestu.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki