Trenutno se predvaja:
7. april 2020 ob 18:43 Zgodbe

Koronavirus podžiga njegovo ustvarjalnost!

Tomaž Škamperle preživlja ta čas, ko ostajamo doma, ustvarjalno. Odločil se je namreč, da pravljic ne bo prebiral le svojim otrokom, temveč tudi vsem ostalim.
Foto: rtvslo.si
Foto: rtvslo.si

Tomaž Škamperle že od otroških let rad prebira pravljice. Doma jih ima veliko, najraje pa prebira klasične zgodbe iz različnih dežel. V domači knjižni zakladnici pa odkrije tudi kakšno novo pravljico, ki je še ni prebral. Ko so se zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa zaprla vrtčevska in šolska vrata, se je odločil, da pravljic ne prebira le svojim otrokom, temveč tudi ostalim na družabnem omrežju.

Foto: Facebook/Tomaž Škamperle

"Rad delam z otroki," pove učitelj klarineta in saksofona, ki pravljični izbor pripravi v sodelovanju s petimi hčerami. V teh dneh dela kot ostali učitelji glasbe od doma, z učenci pa se povezuje prek sodobnih tehnologij. "Večjih težav z osvojitvijo spletnih orodij nisem imel, sicer pa jih nikoli nisem uporabljal tako aktivno kot zdaj. Včasih so motnje s povezavami ali je kakšen zamik. Kljub vsemu je to boljše, kot če ne bi imeli niti te možnosti poučevanja."

Veliko organizacije in dogovarjanja imajo tudi doma glede uporabe računalnikov, saj morajo hčere dopoldan v spletne učilnice. "Naredimo si družinski urnik. Drugače ne gre. Dekleta imajo tudi pouk instrumentov v popoldanskem času."

Tomaž Škamperle je sicer tudi dirigent Brkinske godbe, mladinskega pihalnega orkestra iz občine Hrpelje-Kozina, ki letos obeležuje dvajsetletnico delovanja. Leta 2000 je namreč skupina staršev tedanjih mladih glasbenikov ustanovila samostojno kulturno društvo za vse, ki so si želeli skupnega igranja, druženja in nastopanja. V zasedbi orkestra so mladi glasbeniki, vse od osnovnošolcev naprej. Izobražujejo se na Glasbeni šoli Sežana, enota Hrpelje in Divača. V svojih vrstah imajo tudi mlajšo skupino TAMALI, kamor se vključujejo najmlajši učenci glasbene šole ter se tako privajajo na vstop v orkester. V svojem repertoarju pa združujejo različne melodije. "Igramo vse," pravi dirigent.

Sredi aprila bi obeležili jubilej s posebnim koncertom in z gostjo Evo Boto, vendar so dogodek zaradi razmer preložili. Ob pouku na daljavo je Škamperletu najbolj všeč čas, ki ga preživi z družino. "Otroke sem zaradi obveznosti videl le zjutraj in zvečer. V vsem tem je dobro to, da se lahko zdaj spet malo povežemo, se pogovarjamo." In katera bo naslednja pravljica? Izbrali jo bodo skupaj doma, vi pa ji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Tjaša LotričZadnji prispevki