Trenutno se predvaja:
5. december 2019 ob 09:49 Zgodbe

Ksenija Krajšek Mahorčič: "Sladica je spomin iz otroštva."

V Sloveniji so letos drugo leto zapored izdali samostojni kulinarični vodnik Gault&Millau, ki je proslavil najboljše akterje na področju slovenske kulinarike za leto 2020. Med njimi so tudi Primorci.
Gre za karamelni, lahkoten mousse, ki ima v sredini ujeto tekočo brkinsko 'češpo' spodaj pa podlago iz mandljevega biskvita. Foto: Radio Koper
Gre za karamelni, lahkoten mousse, ki ima v sredini ujeto tekočo brkinsko 'češpo' spodaj pa podlago iz mandljevega biskvita. Foto: Radio Koper

Chefinja leta je Ana Roš, najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu iz Dvorca Zemono, za najboljšega natakarja in sommelierja je bil izbran Simon Sitar iz Hitovega hotela Park v Novi Gorici, sicer vodja strežbe, ki je bil naš gost prejšnji torek. Najboljša slaščičarka za leto 2020 je Ksenija Krajšek Mahorčič iz gostilne Mahorčič Rodik, s katero se je pogovarjal Iztok Novak.

Kako je ime vaši sladici?
Nima imena. Sladica je spomin iz mojega otroštva. Gre za karamelni, lahkoten mousse, ki ima v sredini ujeto tekočo brkinsko 'češpo' spodaj pa podlago iz mandljevega biskvita.

Vas je nagrada presenetila?
Zelo. Na prireditev sem bila povabljena, da z lokalnimi pridelovalci in vinarji predstavimo kulinariko Krasa in Brkinov. Ko so me poklicali na oder, sem bila čisto šokirana in nisem vedela, kaj naj rečem.

Menite, da vam bo ta nagrada prinesla kakšnega novega gosta?
Vsaka taka nagrada je dobrodošla in daje neko prepoznavnost. Zagotovo bo pripeljala marsikaterega gosta iz gole radovednosti.

Znani avstrijski kuhar je rekel, da če moraš plačevati Michelinove ocenjevalce, nekaj ni v redu.
Ko je to storila Hrvaška, me je šokiralo, vendar sem kasneje to drugače doumela. Dejstvo je, da smo države majhne in da se vodiči ne morejo prodajati v taki nakladi, da bi se pokrili stroški inšpektorjev. To je zagotovo eden najbolj neodvisnih vodičev i zvezdica bo podeljena upravičeno, ne pa zato, ker je država plačala.

Kaj je rdeča nit vaših sladic?
V te vode sem zaplavala iz ljubezni do svojega moža. On me je vpeljal v kulinarični svet in čisto slučajno se je vse skupaj začelo pri sladicah, ki me spominjajo na otroštvo. Nona je bila izredna kuharica imela izreden čut za kuhanje, afiniteto do priprave. To znanje se je preneslo na mojo mamo in nato name. Moja rdeča nit temelji na tradiciji.

Iztok Novak


Zadnji prispevki