Trenutno se predvaja:
6. december 2019 ob 11:12 Zgodbe

Lea Pisani: "Več vem, manj potrebujem."

S svetovalko za kulturo oblačenja smo se pogovarjali o trajnostni in eko modi in predvsem o tem, da moramo biti družbeno in okoljsko odgovorni tudi pri izbiri oblačil.
Hitra in dostopna moda prinaša veliko spornih, tudi strupenih materialov, z njihovo proizvodnjo prav gotovo siromašimo tudi naš planet. Foto: Radio Koper
Hitra in dostopna moda prinaša veliko spornih, tudi strupenih materialov, z njihovo proizvodnjo prav gotovo siromašimo tudi naš planet. Foto: Radio Koper

Lea Pisani, diplomirana inženirka oblikovanja tekstilij, se je izpopolnjevala tudi v Londonu in Bruslju. Z modo, ozaveščanjem in svetovanjem se kot priznana poznavalka kulture oblačenja ukvarja že 23 let. Po dveh izdanih knjigah zdaj pripravlja novo. V času, ko je tekstilna industrija druga najbolj dobičkonosna industrijska panoga na svetu, je zelo pomembno, da vedno kupujemo skrbno in premišljeno, poudarja naša sogovornica: "V povprečju Slovenci na gospodinjstvo potrošimo za oblačila 1100 evrov na leto. Na svetu se vsako leto proda 8 milijard oblačil, to je 40 % več kot pred dvajsetimi leti. Povprečno kos oblačila oblečemo šestkrat. Pred desetimi leti smo kos oblačila nosili 10 let, danes pa od enega do tri leta. Povprečni Slovenec zavrže 14 kg oblačil na leto in, žal, še vedno, večinoma v smeti, torej ne ločuje. In kar je zaskrbljujoč podatek, ženske v Sloveniji menda nikoli ne oblečemo kar 70 % nakupljenih oblačil."

Hitra in dostopna moda prinaša veliko spornih, tudi strupenih materialov, z njihovo proizvodnjo prav gotovo siromašimo tudi naš planet. "Za izdelavo ene T majčke potrebujemo več kot 3000 l vode, za proizvodnjo kavbojk gre 8000 l vode, bombaž je zaradi dodanih kemikalij vedno bolj strupen. 1,7 milijona ton kemičnih sredstev na leto gre za proizvodnjo kavbojk," opozarja Lea Pisani.

Pogovoru lahko prisluhnete s klikom na posnetek.

Janja Lešnik


Zadnji prispevki