Trenutno se predvaja:
18. november 2020 ob 16:15 Zgodbe

»Lepo mi je, ker pomagam ljudem.«

Morda se kdo od vas v teh dneh sprašuje, kako bi lahko pomagal v težkih časih. V radijskem etru smo predstavili tri zgodbe pomoči, s katerimi želimo spodbuditi razmišljanje, da lahko prav vsak od nas nekaj prispeva.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Območno združenje Rdečega križa Koper je ta teden začelo z novim usposabljanjem prostovoljnih bolničarjev. Kaj jih čaka, nam je povedal Matjaž Poniž, ki že vrsto let opravlja to delo.

Matjaž Poniž. Foto: Radio Koper

"Trenutno imajo samo eno nalogo, to je, da se naučijo novih veščin. Potem pa sledijo naloge pri različnih dolžnostih: oskrba beguncev, merjenje temperature na meji in pomoč starostnikom ... Naše ekipe so tudi v bolnišnicah, v sivih in rdečih conah. Trenutno imamo 12 prostovoljcev, večina jih je v Bolnici Izola, na vhodu. Tam usmerjajo paciente. Nekaj jih pomaga pri razdeljevanju hrane, tudi pri razdeljevanju toplih obrokov v Mestni občini Koper. Naj dodam še to: ostanite zdravi in čuvajte svoje zdravje, da bomo imeli manj dela."

Naslednja zgodba prihaja iz Izole, nastala pa je na družbenem omrežju Facebook. Neli Paspalj je tam delila preprosto sporočilo in nikoli si ni predstavljala, da bo ravno njena objava sprožila tako velik odziv in se razrasla v pravo dobrodelno akcijo.

Foto: Osebni arhiv

"Glede na to, da vsi jamramo in kritiziramo po Facebooku, sem se zamislila in ugotovila, da je z menoj kar v redu. Imam streho nad glavo in hrano, nekateri tudi tega nimajo. Tega se mnogi ne zavedamo, ker vedno opazujemo tujino, tam so ubogi ljudje. Ampak tudi pri nas v Sloveniji jih ogromno občuti pomanjkanje, sploh otroci, ti zelo težko prosijo za pomoč, ker je to sramotno. Mislila sem, da se bo na objavo odzvalo nekaj ljudi. A v roku pol ure je bil to naval deklet, upokojenk, prijateljev ... In potem sem ustvarila skupino, smo se povezale, začele zbirati hrano in osnovne življenjske dobrine. Ne želimo prejemati denarja."

Še eno dobro zgodbo smo našli na novogoriškem koncu. Matija Sivec je prostovoljec v šempetrski bolnišnici. Star je 20 let, doma je iz Podbrda. Ker bi bila vsakdanja vožnja od doma do Šempetra predolga, je trenutno nastanjen v hotelu Lipa, ki ga je družba Hit ponudila za potrebe zdravstvenega osebja. Na vprašanje, zakaj se je pridružil prostovoljcem, je odgovoril zelo preprosto: lepo mu je, ker pomaga ljudem.

"Naredil sem srednjo zdravstveno šolo v Novi Gorici, zdaj pavziram, nisem šel na faks in ker imam čas, sem prišel sem ponuditi eno roko. Razdeljeni smo na glavnih vhodih, stara in nova bolnica ter urgenca. Pomagamo medicinskim sestram pri kakšnem transportu, recimo pacientov ali pa pri transportu mikrobioloških brisov. Vozimo tudi opremo iz stare bolnice v novo. Zelo mi je lepo, ker delamo z ljudmi. Vem, da je zdravstvo v težki situaciji, pomagamo, to prav pride za življenje."

To so utrinki dobrih zgodb, s katerimi želimo spodbuditi razmišljanje, da lahko prav vsak od nas pomaga. Tudi z drobnimi dejanji. Morda lahko vaše sosede v stanovanjskem bloku vprašate, če potrebujejo pomoč. Lahko se povežete z različnimi humanitarnimi organizacijami v svojem okolju, morda lahko prispevate svoj čas in pomagate na različne načine. Če imate tudi vi kako dobro zgodbo, ki bi jo radi delili z nami, pa nam lahko pišete na naš elektronski naslov radio.koper@rtvslo.si.


Zadnji prispevki