Trenutno se predvaja:
19. oktober 2020 ob 10:26 Zgodbe

Letos je gob manj kot običajno

Gobarska sezona je v tem času v polnem razmahu. Vendar pa je kljub zelo ugodnemu vremenu za njihovo rast letos gob manj kot običajno.
Foto: BoBo
Foto: BoBo
Priprava lanske razstave gob v Sabotinu. Foto: Osebni arhiv/Marija Skok

Gabrijel Seljak je izvrsten poznavalec gob in strasten gobar. V Sloveniji naj bi raslo okrog tri tisoč vrst različnih gob. Med njimi je kar veliko takih, ki jih tudi specialisti ne prepoznajo. Pri tem velja poudariti, da so lokalne vrste zelo redke.

Tudi v Sloveniji zaenkrat ni bila najdena goba, za katero bi lahko rekli, da je samo slovenska posebnost. V Sloveniji je bila prva opisna goba ilirska mlečnica. Žal nekatere vrste izginjajo oziroma postajajo zelo redke. Razlogi za to niso znani. Gotovo pa je, da na gobe močno vpliva gospodarjenje z naravo. Vrst, ki so svoj čas rasle v gozdovih, kjer so odstranjevali steljo, je zdaj vedno manj.

Glede užitnosti in neužitnosti gob Seljak pravi: "Veliko več je užitnih kot neužitnih. Takih, ki so 'vredne greha', je od 20 do 40 vrst. Ni dovolj, da je goba samo užitna, torej, da ni škodljiva. Dobra goba mora imeti dober okus in jedi nekaj dodati."

Veseli pa ugotovitev, da se kultura gobarjenja vse bolj izboljšuje.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Ingrid Kašca Bucik

Vsako leto novogoriško Gobarsko društvo v hotelu Sabotin v Solkanu pripravi razstavo. Letos je bilo na ogled več kot 150 različnih gob.

Zadnji prispevki