Trenutno se predvaja:
28. april 2021 ob 07:59 Zgodbe

Lonjer, partizanska vas v predmestju Trsta

V času druge svetovne vojne je pomembno vlogo v povezovanju mesta s kraškim zaledjem igrala vas Lonjer v predmestju Trsta. Prav iz te vasi so v partizane odšli mnogi mladi Tržačani.
Vas Lonjer v predmestju Trsta. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Vas Lonjer v predmestju Trsta. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Vaščani so zanje zbirali hrano, obleke in sanitetni material. Nekdanja Vojska državne varnosti je v vasi imela svoj bunker in radijsko telegrafsko postajo. V Lonjerju se je rodil tudi skladatelj in ustanovitelj Tržaškega partizanskega pevskega zbora, Oskar Kjuder.

V stavbi, ki je bila dolga leta sedež kulturnega dogajanja, so med vojno organizirali partizansko šolo. Slovenščine so otroke učili kljub prisotnosti Nemcev v vasi, spomni nekdanja profesorica zgodovine, Marta Ivašič:

"Otroci so že vedeli, tudi učiteljice, da če stopi nemški vojak v sobo, se obrne tabla, na kateri je bilo nekaj nemških besed, in je zgledalo vse v redu."

V Lonjerju so varno zatočišče našli mnogi partizani, med njimi tudi Anton Vratuša, ki je vodil stike z italijanskim uporniškim gibanjem, spomni nekdanja profesorica. Z osvobodilno fronto je sodeloval tudi domači duhovnik Anton Piščanec, ki so ga Nemci nato deportirali v Dachau.

V vasi so si partizani leta 1944 uredili tudi bunker, kjer pa so jih 21. marca 1945 fašisti obkolili. Članica domačega kulturnega društva, Gaya Beltrame.

"Partizani so torej vedeli, da so obkoljeni in so zato sami bombardirali vhod 'spomenika'. Odločili so se, da sestrelijo čim več fašistov in nacistov."

Dva partizana sta se uspela rešiti, štirje so v napadu umrli. V spomin nanje so v vasi takoj po vojni, junija 1945, postavili spomenik. Dogodek je Lonjer močno pretresel, saj so fašisti zaprli in v zaporu mučili kar 40 vaščanov. Domov so se vrnili dan pred osvoboditvijo, 30. marca 1945.

Špela Lenardič
Zadnji prispevki