Trenutno se predvaja:
9. oktober 2019 ob 15:33 Zgodbe

Lucija Hočevar: "Bodimo dobri vzorniki, to je lahko vsak!"

Pred slabim letom je zaživel projekt Bodi dober, bodi kul!, ki ob svetovnem dnevu brezdomstva in svetovnem dnevu duševnega zdravja prvič prihaja v Koper.

Prek deljenja življenjskih zgodb ambasadorjev, med katerimi so številne znane osebe, kot so Boris Cavazza, Zlatko, Sani Bečirovič, Sara Isakovič in Boštjan Gombač, širijo zavest o pomenu vrednot in mlade spodbujajo k odgovornosti. Ta teden ob svetovnem dnevu brezdomstva in svetovnem dnevu duševnega zdravja prvič prihajajo v Koper. Primorski osnovnošolci bodo pojutrišnjem, v četrtek, 10. oktobra 2019, v sodelovanju z Rdečim Križem Koper skupaj s kuharjem Darkom Klemnom pripravili okusen in zdrav obrok za brezdomne osebe. V slovenskih šolskih klopeh letos sedi več kot 260.000 otrok. Med njimi so novi predsedniki vlade, bodoči ministri, uspešni direktorji in odgovorni delavci ter inženirji. Ni vseeno, v kakšnem okolju odraščajo in kakšno osebnost si izoblikujejo skozi šolanje. To je bil tudi eden od razlogov za začetek projekta Bodi dober, bodi kul! Eden od ambasadorjev je tudi kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut, ki pravi: »Prepričan sem, da vsak, ki ima veliko željo in motivacijo za dosego cilja bo tega tudi dosegel. Seveda stoji za tem veliko truda. Tudi moja športna pot je bila zelo težka in naporna, ljudje se ne zavedajo vseh potrebnih odrekanj skozi celotno odraščanje, vendar verjamem, da se da z željo in s trdim delom vse doseči.«

Lucija Hočevar, lahko kot vodja projekta poveste, kaj želite prenesti mladim, s kakšnim namenom v sodelovanju z RK Koper organizirate četrtkov dogodek?

S projektom želimo prispevati k boljši, bolj odprti in sočutni družbi, v razumevanju do soljudi. Želimo, da otroci dobijo vzor dobrih del, da se splača narediti nekaj dobrega za okolico, lokalno skupnost ali pa za nekoga bližnjega. Ob svetovnem dnevu brezdomcev in duševnega zdravja sprejemamo izziv, da bo ambasador Masterchef Darko Klemen skupaj z učenci pripravil okusen obrok za brezdome osebe v Kopru.

Gre za dogodek odprtega ali zaprtega tipa?

Rdeči križ, ki skrbi za zavetišče, želi obdržati intimno vzdušje, da se bodo njihovi varovanci počutili sproščeno, da bodo lepo sprejeti, tako da bo druženje bolj v zaprtem krogu.

Kdo bo prisoten, otroci iz katerih primorskih OŠ?

Prisotna bo glasbena skupina osnovne šole Elvire Vatovec Prade, ki bo nastopila z zanimivim rap komadom »Bodi dober, bodi kul« avtorice Sandre Antič, ki je tudi naša ambasadorka, in učenci osnovne šole Škofije, ki bodo pomagali skuhati okusen obrok, predvsem pa brezdomce lepo postregli.

Istočasno bo potekala zbiralna akcija za brezdomce, drži?

Tako je. Otroke smo spodbudili, da razmislijo, s čim bi lahko prispevali pri tej akciji, tako da zbirajo razno razne stvari, kozmetične pripomočke, oblačila …

Vaš projekt ima več ciljev, eden se nanaša na starše in učitelje, drugi na otroke. Drži?

Otrokom želimo sporočiti, da vsako dejanje šteje, da so pomembne vrednote, pa tudi naše obnašanje, da ima obnašanje lahko posledice - ne nujno negativne. Odraslim, vzgojiteljem, učiteljem pa želimo sporočiti, da smo vzorniki vsi, ne glede na to, ali si to izberemo, želimo ali nam to godi. Naše obnašanje vedno spremljajo mladi ljudje in take vzorce bodo mladi tudi sprejemali. V okviru projekta smo organizirali izziv, in sicer da učitelji skupaj z učenci ugotovijo, na kakšen način lahko pomagajo. Prvi odzivi iz šol že prihajajo. Čakamo na kakšne izjave na socialnih omrežjih, da bomo lahko to delili.

Kaj pa ostala populacija, kako, kdaj in s čim nagovorite njih?

V soorganizaciji s šolami povabimo na prireditve tudi lokalno skupnost, starše, babice, dedke in prijatelje. Na glavnem odru spregovorijo naši promotorji in jih nagovorijo, torej povedo, kako je potrebno skrbeti za vzgojo mladih ljudi, kako naj mlade spodbujajo in motivirajo, da se splača vztrajati in kako priti do uspeha.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete s klikom na zgornjo povezavo. Na fotografiji (z leve proti desni) Lucija Hočevar, vodja projekta, Anita Urbančič, voditeljica, Sandra Antić, ambasadorka in Sandra Bičič, koordinatorka projekta.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki