Trenutno se predvaja:
15. julij 2020 ob 14:20 Zgodbe

Mama Kameleonov praznuje 100 let

Današnji dan je nekaj posebnega za vsestransko, vedoželjno in temperamentno Olgo Ogrin iz Kopra, saj praznuje 100. obletnico rojstva.
Kameleoni veljajo za eno najuspešnejših jugoslovanskih beat skupin 60. let. Foto: Knjiga Kameleoni 1965-1995
Kameleoni veljajo za eno najuspešnejših jugoslovanskih beat skupin 60. let. Foto: Knjiga Kameleoni 1965-1995

Med vojno je bila aktivistka in partizanska učiteljica, zatem poklicna učiteljica, ki je sodelovala tudi v družbenopolitičnem življenju in spodbujala kulturno delovanje v zaledju Kopra. Po odhodu iz prosvete se je zaposlila v gospodarstvu. Od leta 1965 je bila Olga Ogrin, mama Jadrana Ogrina, tesno povezana z glasbeno skupino Kameleoni, zlasti kot organizatorka njihovih številnih koncertov.

Olga Ogrin. Foto: TV Slovenija/TV Slovenija, dokumentarni film Kameleoni – Beatlesi nekdanje Jugoslavije

V Dopoldnevu in pol je z nami delila spomine na to, kako je postala njihova managerka: "Ko sem videla, da so v redu, sem jih vprašala, kdo bo skrbel za njihove nastope. Pa sem se kar sama javila, ker so bili tako mladi! Sem rekla, da bom začela jaz, potem pa se bo že našel kdo drug. Pa mi je steklo, res mi je dobro šlo! Poznala sem direktorje, povedala sem jim, da naj se ne bojijo, da bodo imeli velik zaslužek."

Na svoj rojstni dan je torej obujala spomine na začetke Kameleonov, ki so sprva vadili kar pri Ogrinovih doma. Razkrila nam je tudi, da je za njihov prvi nastop morala podpisati pogodbo, da bo v primeru, da se bo na koncertu kaj razbilo, ona plačala morebitno škodo. Prisluhnite ji v spodnjem posnetku.

Anita Urbančič

Na 100. rojstni dan smo voščili mami Kameleonov.


Zadnji prispevki