Trenutno se predvaja:
14. september 2019 ob 10:47 Zgodbe

"Mi, ki imamo manj omejitev, smo tukaj, da pomagamo njim, ki jih imajo več."

Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček je v Ankaranu organizirala športni dan za osebe z gibalnimi ali drugimi oviranostmi. Dopoldne je bilo srečanje v kampu Adria, v popoldan pa se je dogajanje preselilo v Center Sonček v Elerje.
Radio Koper

"Omejitev je le ta, da potrebujejo pomoč". Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Radio Koper

Idejo, da bi pripravili tak zabaven dan na plaži, je dobil eden od zaposlenih v Sončku, Stojan Mervič. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Petek, 13., ni bil niti približno nesrečen dan za skoraj 40 udeležencev športnih iger invalidov v Ankaranu. 12 jih je bilo na vozičku, 17 spremljevalcev in strokovnih delavcev je skrbelo, da je adrenalin naredil svoje. V Zvezi Sonček, ki se zavzema za enake možnosti vseh prebivalcev Slovenije, so se namreč odločili, da potapljanje, supanje, veslanje, vleka z banano, kolesarjenje, 'downhill' kolesarjenje, plezanje in lokostrelstvo vsaj za en dan ne bodo nedosegljiva doživetja, temveč zabaven izziv. Tako za tiste, ki so bolj samostojni in se brez težav sporazumevajo, kakor tudi za vse, ki so na invalidskem vozičku in se pogovarjajo s kazanjem črk in številk na tabeli. Direktor Iztok Suhadolnik pravi:

"Cilj je bil, da tudi osebe, ki vsega same ne zmorejo, občutijo radost različnih dejavnosti na vodi, pod vodo, ob vodi. Športne dejavnosti so že stalnica naše zveze, sploh poletnih taborov. Na tak način pa dejavnosti organiziramo prvič in to smo želeli deliti z javnostjo. Povabili smo tudi različne invalidske organizacije, lokalno skupnost. Želimo dokazati, da za osebe z invalidnostjo ni ovir." Želijo si, da bi ta dogodek postal tradicionalen.

Idejo, da bi pripravili tak zabaven dan na plaži, je dobil eden od zaposlenih v Sončku, Stojan Mervič. Primorec iz Nove Gorice. Ne mara, da se jim reče 'osebe s posebnimi potrebami':

"Tu smo zato, da se ljudem dokaže, da so ljudje z invalidnostmi lahko popolnoma aktivni v naravi. Veliko let že delam z invalidi in osebe z invalidnostjo nimajo nobenih drugačnih potreb. Imajo iste potrebe kot mi, jih zgolj težje zadovoljijo. In menim, da je tudi ena od njihovih bistvenih potreb ta, da so dejavni v naravi." Nimajo omejitev, omejitev je le ta, da potrebujejo pomoč, še poudarja Mervič: "Mi, ki imamo manj omejitev, smo tukaj, da pomagamo njim, ki jih imajo več. To so izzivi, ki jih bo naša družba vedno imela, zato menim, da jih mora biti vedno več!"

Rok Kacin P. iz bližine Kranja se Sončkovih letovanj in taborov udeležuje že 20 let. Zadnje dni ob morju je izkoristil tudi za zabavo ob 40. rojstnem dnevu. Zakaj tisti "P" na koncu, ga nisem vprašala. Morda pomeni pesnik ali pisatelj. Zelo rad piše in ustvarja. Vselej pa se posveča športu. V Ankaranu je veslal in kolesaril:

"Že 20 let se redno udeležujem dogodkov, ki jih organizira Zveza Sonček. Predvsem sem dejaven v jahanju, veslanju, plezanju. Na zimskih taborih pa smučam na paraskiju. To je posebna smučka, ki jo vodi spremljevalec in mi sedimo spredaj." In zakaj je športna dejavnost v življenju tako zelo pomembna? "Šport pomeni rekreacijo in nekaj, kar te spravi v dobro voljo," je prepričan Rok: "Je nekaj, kar te požene naprej in zato je to dejavnost, ki jo je treba gojiti naprej."

Sonček po vsej državi povezuje skoraj 4000 oseb. Je neprofitna, nevladna in nepolitična - nacionalna invalidska organizacija, vanjo se združuje petnajst regijskih društev, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Športno društvo cerebralne paralize ter Sončkov klub.

Suhadolnik ocenjuje, da se v Sloveniji mobilnost za osebe z invalidnostjo izboljšuje, toda: "… še daleč smo od tega, da bi bile uresničene zaveze mednarodne konvencije o pravicah invalidov in prav te dni so na to opozorili podpisniki peticije v okviru Evropske unije za zagotovitev mobilnosti tudi v železniškem transportu. V Sloveniji mobilnost je, na žalost pa sta vlak in avtobus težje ali skoraj nedostopna. Mislim, da moramo tako predstavniki ljudi z invalidnostjo kot država narediti bistveno več!"

Besedilo in foto: Mateja Brežan


Zadnji prispevki