Trenutno se predvaja:
3. julij 2020 ob 15:19 Zgodbe

Michelinove nagrade Primorci razumejo kot potrdilo, da delajo prav

Z junijsko podelitvijo sedmih Michelinovih zvezdic in ostalih nagrad oziroma priznanj slovenskim kulinaričnim zvezdam je tudi pri nas zasijalo nekaj svetovljanskega.
Foto: V Gostilni Mahorčič dobrote postrežejo tudi na ledenem krožniku, ki je simbol izdelovanja ledu v njihovi vasi. Na fotografiji so sardele na šavor s sladoledom iz rdeče čebule, fermentiranimi cvetovi čemaža ter z majonezo iz koromača in brkinskih jabolk. Osebni arhiv/Gostilna Mahorčič
Foto: V Gostilni Mahorčič dobrote postrežejo tudi na ledenem krožniku, ki je simbol izdelovanja ledu v njihovi vasi. Na fotografiji so sardele na šavor s sladoledom iz rdeče čebule, fermentiranimi cvetovi čemaža ter z majonezo iz koromača in brkinskih jabolk. Osebni arhiv/Gostilna Mahorčič

V državi, kjer vsak pozna vsakogar, smo v resnici potrebovali popolnoma neodvisne inšpektorje. Take, ki obredejo na stotine restavracij po vsem svetu in tako lažje neobremenjeno ocenijo, kam točno sodi slovenska gastronomija. Prejemniki nagrad so dokaz, da ne potrebuješ vedno kaviarja, šampanjca in jastogov, da te prepoznajo kot izjemnega. Čez poletje bomo ob petkih ob 10. uri predstavljali primorske prejemnike nagrad, ki so pravzaprav potrditev, da imamo doma naravne vire in znanje, ki nas delajo prepoznavne v svetu.

Za uvod smo v preteklih dneh obiskali gostilno Mahorčič v Rodiku in Pizzerijo Etna v Divači.

Oboji so dobili nagrado Bib Gourmond, ki simbolizira dobro razmerje med ceno in kakovostjo, Mahorčičevi so bili nagrajeni tudi za svoj prispevek k trajnosti kulinarike.

Foto: Osebni arhiv/Gostilna Mahorčič

Ksenija Krajšek Mahorčič (na zgornji fotografiji) je najprej odgovorila na vprašanje, kako z možem dojemata nagradi, torej kaj jima predstavljata? "Bila sva zelo presenečena. Pred pol leta sva dobila klic iz pisarne Michelinovega vodnika, čestitke in sporočilo, da bomo prisotni v letošnji ediciji vodnika, kar je pomenilo, da nas je nekdo obiskal in se prepustil naši zgodbi. Tako da sva bila že takrat zelo vesela. Naša gostilna je dejavna že več kot 100 let, skozi vsa ta leta so našo gostilno obiskovali furmani in popotniki, tako da nam je v veliko čast, da nas je obiskal tudi Michelinov inšpektor. Obe nagradi nama veliko pomenita, ker zaokrožata najin način življenja. Trajnost, sonaravnost naju spremljata od nekdaj, že naši predniki so nama pokazali to pot. Samoumevno nama je, da na naše krožnike prihajajo jedi iz njive, da se ravnamo po sezoni, po teritoriju, da ravnava skrbno, da imamo čut do narave in to vpeljujeva tudi v ponudbo. Tudi to, da je inšpektor zaznal zelo visoko kakovost hrane po zmerni ceni, nama je v veliko veselje. V preteklosti so nama predvsem tuji gosti zastavili vprašanje, če že imamo kakšno zvezdico. Ti so namreč začutili namreč kakovost, trud, doživetje, neko posebno predstavitev jedi … Se pa res v Sloveniji trdno na tleh soočamo s tem, da budget ni velik in moramo vedno biti razpeti med kakovostjo in ceno. Nagradi razumemo kot potrdilo, da delamo prav. Ostali bomo takšni kot smo. Delali bomo naprej po ciljih, ki smo si jih zastavili pred leti, z Michelinom ali brez."

Foto: Osebni arhiv/Igor Peresson

Igor Peresson iz divaške Pizzerije Etna je povedal, da je bil zelo presenečen, ko je izvedel, da bodo pristali v vodniku. Gastronomski navdušenci pravijo, da najbolj cenijo kakovostne sestavilne lokalnega izvora. Se da to vpeljati tudi v pripravo pizze? "Seveda se da, z dodatnim trudom. Mi smo dobili mozzarelo iz mleka krav slovenskih kmetov, mesnine imamo iz sežanskega Krasa, zelenjavo iz lokalnih kmetij …"

Popečena sipa s čemaževim pirejem, sipina majoneza in črne drobtine. Jed, ki jo je pripravil Igor Peresson. Foto: Osebni arhiv

Katera pa je njihova trenutno najbolj priljubljena pizza? "Covid pizzo smo umaknili iz ponudbe, ker upamo, da bomo s tem morda pripomogli k temu, da se bo poslovil (smeh). Angleški rozbif iz kraške govedi, natanko narezan na klasično margerito, malo gorčične omake in sveže zelenjave, to je trenutno najbolj zaželena pizza pri nas."

Kaj pa kraški wasabi, je zdaj, poleti, v igri? "Hren, ki ga obarvamo s šetrajem, pride bolj v poštev pozimi, je pa kar priljubljen med tujci. Zaradi krize sicer pri nas letos poleti prevladujejo Slovenci, ponavadi so bili med glavnimi obiskovalci tujci."

Peresson je podal tud komentar ostalih prejemnikov nagrad: "Skoraj vse osebno poznam, tudi njihovo ponudbo in sem res zelo zadovoljen. Sicer pa smo mi najbolj veseli, ker nagrade res nismo pričakovali, nismo delali na tem, da bi jo dobili. Nagrada je prišla kot posledica našega dela, zato smo toliko bolj zadovoljni. In prav zato bomo s takim načinom dela nadaljevali."

Anita Urbančič

Prvi dve zvezdi je obiskala Anita Urbančič.

Zadnji prispevki