Trenutno se predvaja:
13. avgust 2019 ob 16:30 Zgodbe

Minuta klica 4 evre, minuta gledanja posnetkov 12 evrov

V Evropski uniji so zadnja leta poenotili cene klicev, kratkih sporočil in uporabe spleta, zato lahko po državah Evropske unije s telefonom v žepu potujemo brezskrbno.
Radio Koper
V državah izven Evropske unije cene ostajajo oderuške. Tam lahko za minuto gledanja vsebin na Youtubu, torej za en megabajt, odštejemo tudi več kot 12 evrov. Poleg tega lahko mobilne naprave na območjih Evropske unije blizu meja samodejno preklopijo na dražja omrežja, kjer nas minuta pogovora stane tudi okrog 4 evre. Foto: Ivana Zajc/Radio Koper

V Evropski uniji so zadnja leta poenotili cene klicev, kratkih sporočil in uporabe spleta, zato lahko po državah Evropske unije s telefonom v žepu potujemo brezskrbno. V državah izven Evropske unije pa cene ostajajo oderuške. Tam lahko za minuto gledanja vsebin na Youtubu, torej za en megabajt, odštejemo tudi več kot 12 evrov. Poleg tega lahko mobilne naprave na območjih Evropske unije blizu meja samodejno preklopijo na dražja omrežja, kjer nas minuta pogovora stane tudi okrog 4 evre. Kje moramo biti pazljivi, sem poizvedela pri Boštjanu Okornu z Zveze potrošnikov Slovenije.

Katera so glavna načela uporabe mobilnega telefona v tujini, da nas ne udari po žepu, oziroma kdaj nas, smo najprej vprašali Okorna:

»Žal ali pa k sreči nas je uredba Evropske unije razvadila in mobilne telefone smo začeli v tujini uporabljati več kot prej, tudi za klice in pošiljanje sporočil, predvsem pa za prenos podatkov. Izven držal Evropske unije pa so cene žal ostale iste oziroma so se v določenih primerih v zadnjih letih celo povišale. Operaterji so se sicer vsaj nekoliko poenotili, saj je včasih imel vsak svojo ceno, zdaj pa so države razdeljene po conah in znotraj cone velja ena cena. A te cene so včasih absurdno visoke. V državah severne Afrike, kot sta Tunizija in Egipt, denimo za minuto klica plačamo skoraj 4 evre, za dohodne klice, ki jih tudi plačujemo, pa 2,5 evra za eno minuto. Kratka sporočila stanejo 0,5 evra za eno samo sporočilo. Še višje pa so cene prenosa podatkov. Ta se je v Evropski uniji dejansko izjemno pocenil, v tujini pa lahko za en sam MB podatkov – kar pomeni, da se mogoče samo priključimo na omrežje ali da se naloži le nekaj novičk, niti ne celotna spletna stran –, plačamo tudi več kot 10 evrov. To je praktično 2000-krat več, kot bi za to plačali v Evropski uniji. To je dejansko “odiranje”, zadeve se v glavnem ne premikajo na bolje, ampak ostajajo na isti ravni ali so celo dražje, kot so bile.«

Visoke cene so tudi na Balkanu. V roku dveh ali treh let, razlaga Okorn, lahko sicer v balkanskih državah pričakujemo znižanje cen in sporazum z Evropsko unijo. Trenutno pa za klice v balkanskih državah plačujemo med 2 in 3 evri, odvisno od domačega operaterja. Dohodni klici stanejo med 1 in 2 evri, prenos podatkov pa med 4 in 5 evri za en MB, zato v balkanskih državah toplo odsvetujemo vsakršno uporabo telefona.

Račun za telefon se nam lahko nepričakovano poviša tudi, če naš telefon samodejno preklopi na mobilno omrežje države zunaj Evropske unije. To se dogaja, ko se gibljemo blizu meja z državami zunaj Evropske unije, denimo blizu meje s Švico ali na grških otokih, kjer telefon hitro preklopi na albansko ali turško mobilno omrežje:

»Mi tega sploh ne vemo, zgodi se, ko imamo telefon v torbi, žepu ali kjerkoli drugje, zato toplo priporočamo, da ob takšnih potovanjih ročno preklopimo na omrežje enega od operaterjev v državi, kjer smo, denimo grškega, hrvaškega ali v bližini Švice nemškega, s čimer ta samodejni preklop onemogočimo. Dogajajo se namreč anomalije, Grčija in Albanija imata denimo istega operaterja, zato na telefonu sploh ni vidno, da je v Grčiji preklopil k albanskemu operaterju, ker je ime ostalo enako. Mislim, da bi morali v takih primerih tudi operaterji razumeti, da uporabnik ni vedno kriv, in upoštevati pritožbe, kar se žal ne dogaja vedno.«

Kaj pa če v tujini prekoračimo mejo mobilnih podatkov, ki smo jih zakupili v svojem paketu? Okorn opozarja, da so posledice odvisne od politike našega operaterja. Nekateri operaterji v Evropski uniji po prekoračitvi zakupljenih podatkov nudijo le izjemno počasen prenos podatkov, s katerim težko kaj prenesemo, vendar nas ne bo udaril po denarnici. Drugi nam še naprej nudijo hiter prenos podatkov, ki nam jih lahko zaračunajo po porabi ali pa že vnaprej povečajo količino podatkov do določene mere.

»Seveda pa je uporabnik vedno obveščen, da je blizu zgornje meje prenosa podatkov,« opozarja Okorn in dodaja, da »v Evropski uniji ne gre za velik strošek. Zunaj Evropske unije, v kateri koli drugi državi sveta, pa se stvari dogajajo bistveno hitreje, zato velja tudi uredba Evropske unije, da morajo operaterji po strošku 50 evrov (z DDV-jem 61 evrov) prekiniti prenos podatkov. Seveda lahko uporabnik kljub temu nadaljuje, ampak se mora zavedati, da bodo šli stroški v stotine evrov. Če je nujno, bo seveda posameznik to “požrl”, vendar si zelo želimo, da tega ne bi počeli.«

Kaj Zveza potrošnikov Slovenije svetuje uporabnikom, ki telefonov seveda ne bodo pustili doma?

»V Evropski uniji brez strahu, uporaba poteka tako, kot doma, vsaj dokler nismo na obmejnih območjih. Mogoče bi bilo dobro nekoliko omejiti gledanje posnetkov, ker se tako MB hitro nabirajo. Vse druge aplikacije lahko uporabljamo enako kot doma. Ko gremo ven iz Evropske unije, pa je potrebno, še preden gremo denimo na letalo, skrbno izklopiti prenos podatkov. Svetujem tudi, da se delovanje telefona preklopi samo na omrežji 2G in 3G. To je tehnična posebnost, saj določena omrežja komunicirajo s telefonom, tudi če ima izklopljen prenos podatkov in že se je zgodilo, da je bilo treba plačati prenos podatkov, čeprav je bilo vse izklopljeno.«

Okorn nadalje svetuje, da zaradi visokih cen zunaj Evropske unije čim manj kličemo in pošiljamo kratka sporočila. Poleg tega odsvetuje uporabo odprtih javnih brezžičnih omrežij, posebej tistih, ki ne zahtevajo nobenega gesla, saj je nevarnost, da nam vdrejo v napravo, prevelika.

»Drugače pa, če gremo na dopust, uživajmo na dopustu in telefon mogoče celo damo na stran ali pa ga pustimo v sefu hotela,« predlaga Boštjan Okorn.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki