Trenutno se predvaja:
2. julij 2020 ob 13:38 Zgodbe

Mladi oblikovalec Kenan Medić: ime, ki veliko obeta!

Oblikovalec športne obutve, Kenan Medić, je od začetnih skic, ki jih je ustvarjal na vlaku, ko se je vozil proti Ljubljani, v kratkem času začel oblikovati obutev za vrhunske znamke, kot sta Adidas in Puma.
Foto: Osebni arhiv/Kenan Medić
Foto: Osebni arhiv/Kenan Medić

Kaj imata skupnega nogomet in industrijsko oblikovanje? Rekli boste, da zelo malo, a oboje je v čudovito zgodbo o uspehu združil mladi Koprčan Kenan Medić. Svojo strast do nogometa je dopolnil s še eno strastjo, oblikovanjem športne obutve. Nogomet je treniral že od malega. Kot vratar je igral v mlajših selekcijah Kopra, v Olimpiji, pa pri Triestini …

Končal je srednjo oblikovalsko šolo v Ljubljani in prav ta preplet igre z žogo in oblikovanja ga je utrdil, da je postal delaven, samostojen, ambiciozen in si je upal ustvariti več. Na svetovnem prvenstvu v oblikovanju se je med več kot 700 različnimi dizajni uspel uvrstiti med najboljših 16 ter si s tem priboril štipendijo v ZDA. Nato je bil izbran za enoletno prakso pri Pumi, dobil je tudi priložnost, da pokaže svoje oblikovalske sposobnosti pri Adidasu. Kariero in pol je oblikoval Kenan, ki trenutno živi in dela v Amsterdamu.

Foto: Osebni arhiv/Kenan Medić

Šele 23 let ima, pa je že oblikoval čevlje za Pumo, Adidas in druga znana imena v svetu športne obutve. S svojimi dizajni je navdušil vso Evropo. A svoje strasti do oblikovanja športne obutve ne bi razvil, če ne bi bilo nogometa. Prišel je do točke, ko se je moral odločiti, ali bi čevlje nosil na igrišču ali bi jih oblikoval. "Že od malega sem rad brcal žogo, a skozi osnovno in srednjo šolo so bili moji zvezki stalno porisani. Vedno sem imel neko obsesijo do nogometa in oblikovanja. Problem je bil v tem, da sem tudi med treningom imel glavo v dizajnu - kaj bom naredil za ta, kaj bom naredil za oni projekt. Držim pa se zlatega pravila, moraš biti stoodstotno v tem, kar počneš."

Končal je srednjo oblikovalsko šolo v Ljubljani. Na svetovnem prvenstvu v oblikovanju se je med več kot 700 različnimi dizajni uspel uvrstiti med najboljših 16 ter si s tem priboril štipendijo v ZDA. Nato je bil izbran za enoletno prakso pri Pumi, dobil je tudi priložnost, da pokaže svoje oblikovalske sposobnosti pri Adidasu.

Foto: Osebni arhiv/Kenan Medić

"Takoj po koncu srednje šole sem se prijavljal na različna tekmovanja in poskusil dobiti prakso v oblikovalski industriji, kajti prav s pomočjo prakse prideš v firmo, v brend in ko enkrat spoznaš prave ljudi, si noter. Nato sem zasledil natečaj pri Adidasu, kjer vsako leto iščejo kandidate. Izbranim ponudijo pozicijo za dve leti, po tem obdobju ti ponudijo tudi redno zaposlitev. Sam sem se prijavil ne da bi vedel, kaj sploh delam. Mislil sem si, da imam znanje, imel sem nekaj izkušenj in rad trdo delam. Nalogo sem dobro opravil in bil izbran med najboljših 6 od 200 kandidatov za oblikovanje obutve. Prvič se mi je ponudila takšna priložnost. Adidas je poskrbel za vse: za letalske karte, nastanitev, rezervacijo hotela, kjer sem bival z ostalimi kandidati, vse. Nato smo predstavili naš projekt glavnim dizajnerjem. Takrat sem bil star 19 let, nekdo z Obale, ki ni imel pojma, kaj dela. Imel pa sem veliko znanja o športu. Nogomet sem treniral 12 let in vedel sem, kaj delam in kaj mora imeti določena obutev, da je primerna za vsakega atleta. Kot sem rekel, končal sem srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani, moja konkurenca pa so bili ljudje, ki prihajajo iz Londona, Pariza, Amerike, iz različnih mest. Enostavno sem bil premlad, ostali kandidati so bili starejši, s praksami v Adidasu, New Balanceu, Pumi in seveda te prakse nisem dobil. A mesec dni zatem mi je Puma ponudila priložnost in tako sem leto dni ustvarjal pri njih. Če ne veš, brata Adi in Rudi Dasler sta ustanovila Adidas in Pumo. Obe podjetji sta sosedi, čez cesto."

Mladi Koprčan osvaja oblikovalski svet. Znanje ima, rad dela, imel pa je tudi srečo, da je bil ob pravem času na pravem mestu. V nogometnem žargonu, žogo, ki se je odbila od vratarja, je prestregel on in dal zmagoviti gol. "Seveda moraš imeti srečo. Moraš pa biti v pravem trenutku na pravem mestu. Ampak pri naši stroki je malo drugače, ker ni vse v talentu. Ogromno oblikovalcev zna dobro risati, ne znajo pa vsi povedati dobre zgodbe. Jaz sem vedno iskal zgodbo v svojih dizajnih in to sem prenesel na čevelj. Pumi je bilo to zelo zanimivo, prav tako Adidasu. Malo nas je takih, ki smo svojo pot začeli v športu in smo zraven še kreativni. Puma mi je prisluhnila in tisto leto, ko sem oblikoval zanje, je bilo najlepše v mojem življenju."

Navsezadnje je treba reči, da se oblikovati športno obutev za Adidas in Pumo sliši zelo lepo. Že dve leti živi v Amsterdamu. Zakaj še vedno pogreša našo Obalo in zakaj domači čevapčiči vedno premagajo vrhunsko nizozemsko kulinariko, preverite v posnetku. V deželo tulipanov ga je poklical Boštjan Simčič.

Kenana Medića je v deželo tulipanov poklical Boštjan Simčič.

Zadnji prispevki