Trenutno se predvaja:
7. junij 2019 ob 20:24 Zgodbe

Na Črne njive vabijo " ... vse, ki si znajo zavezati superge."

V Ilirski Bistrici si ne želijo več biti zgolj tranzitna postojanka, ampak so se pripravljeni predstaviti tako s kulturnimi kot z naravnimi znamenitostmi.
Igor Dekleva, član Trap društva Ilirska Bistrica in skrbnik rekreacijskega centra Črne njive.
Igor Dekleva, član Trap društva Ilirska Bistrica in skrbnik rekreacijskega centra Črne njive.
Maja Uljan, v. d. direktorice Turistično-informacijskega centra Ilirska Bistrica.

Maja Uljan, v. d. direktorice Turistično-informacijskega centra Ilirska Bistrica.

Egon Zevnik iz Tekaškega društva Bistrc, ki prireja 12. Bistriški tek in Milanja trail.

Egon Zevnik iz Tekaškega društva Bistrc, ki prireja 12. Bistriški tek in Milanja trail.

V Ilirski Bistrici si ne želijo več biti zgolj tranzitna postojanka, ampak so se pripravljeni predstaviti tako s kulturnimi kot z naravnimi znamenitostmi. Teh v okolici ne manjka, organizatorji in nosilci dejavnosti se že uspešno povezujejo. Turistično-informacijski center ne vabi le na grad Prem ali na ogled partizanske bolnišnice Zalesje, temveč tudi na rekreacijo na Črne njive. Vse to smo združili v drugi junijski oddaji Primorski kraji in ljudje.

"Ilirsko Bistrico ljudje poznajo večinoma zato, ker se peljejo mimo, ko gredo na morje," ugotavlja Maja Uljan, v. d. direktorice Turistično-informacijskega centra, in dodaja: "Mi bi radi turiste zadržali. Zavedamo pa se, da jih moramo zato prepričati s kakovostno ponudbo. V ta namen smo pripravili več razvojnih stebrov. Eden glavnih je brkinska tradicija s kulturo, drugi je Snežnik z okolico, kjer razvijamo športno-rekreacijski turizem, tu pa so še jezera in ribolov ter čebelarski turizem."

Zagotovo pa ima najdaljšo tradicijo promocija kolesarskega turizma. Naravna raznolikost omogoča različne trase, s tem pa tudi vrste tekmovanj. Najprimernejše izhodišče so Črne njive, pravi Uljanova: "To območje, par kilometrov iz mesta, je ime dobilo po značilni barvi prsti, ki je temnejša kot drugod. Tu vsak najde svoj mir, od sprehajalcev do tekačev in kolesarjev ter drugih rekreativcev."

Konec 80. let prejšnjega stoletja je tam nastal za tiste čase in območje najsodobnejši center za streljanje glinenih golobov. Po kasnejšem nekajletnem premoru in vloženim trudom ter z lastnimi sredstvi so nekateri krajani tam znova obudili gostišče, ob katerem so tudi mesto za balinanje, otroško igrišče, mini trail kolesarska proga in drugo. Skrbnik je član Trap društva Ilirska Bistrica, Igor Dekleva: "Pred letom 2010 je ta objekt služil kot klubski prostor, potem pa smo mladi, ki so nas 'vzgojili' starejši kolegi iz kluba, obudili tudi gostišče in druge dejavnosti. Tudi zato, da bi nadaljevali tradicijo. Najprej smo imeli samo domačine, zdaj pa pridejo tudi sosedje Italijani in Hrvati. Družimo se, tudi praznujemo rojstne dneve. Zaradi številnih kolesarjev razmišljamo, da bi omogočil izposojo koles."

"Črne njive so idealno izhodišče za tekače," dodaja Egon Zevnik iz Tekaškega društva Bistrc, ki je drugo soboto v juniju organiziralo 12. Bistriški tek in Milanja trail. "Proge so različne, prilagojene vsem in so označene na tabli. Dolgo leta smo skrivali to našo lepo naravo. Zdaj je čas, da jo pokažemo."

Člani klubov se zavzemajo tudi za obvarovanje narave. Tudi tako, da znanje in odgovornost prenašajo na mlajše generacije. Člani tekaškega kluba tako na osnovni šoli izvajajo atletski krožek, kjer učence seznanjajo z abecedo teka in atletike. In koga vabijo medse? "Vse, ki si znajo zavezati superge," se ob koncu obiska še pošali Zevnik.

Tekst in foto: Mateja Brežan

Več boste lahko slišali v nedeljo ob 11. uri v oddaji Primorski kraji in ljudje.


Zadnji prispevki