Trenutno se predvaja:
23. januar 2020 ob 09:53 Zgodbe

Na olimpijadi v Katarju tudi primorski učenci

V ekipi osnovnošolcev, ki se je odpravila na olimpijado v Katar, je bila tudi Sofija Štefan iz OŠ Šmarje, ki je ob novem pridobljenem znanju spoznala tudi veliko zanimivega o drugih kulturah.
Sofija Štefan z učiteljico Kristino Pust Badovinac. Foto: Radio Koper/Osebni arhiv
Sofija Štefan z učiteljico Kristino Pust Badovinac. Foto: Radio Koper/Osebni arhiv

Na 16. Mednarodni naravoslovni olimpijadi mladih, ki je konec minulega leta potekala v prestolnici Katarja, je skupina slovenskih osnovnošolcev nastopila prvič. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo in Društva matematikov, fizikov in astronomov je slovenske barve zastopalo šest devetošolcev. Preizkusili so se v nalogah z naravoslovnimi temami, od teoretičnih do praktičnih izzivov. Namen olimpijade je namreč spodbujati med mladimi zanimanje za znanost, reševanje problemov, kritično razmišljanje in eksperimentiranje. V ekipi osnovnošolcev je bila tudi Sofija Štefan iz OŠ Šmarje, ki je ob novem pridobljenem znanju spoznala tudi veliko zanimivega o drugih kulturah: "Naučiti sem se morala kar veliko snovi. Poleg tega sem spoznala novo državo, drugačno kulturo, bila je zelo lepa izkušnja."

Na preizkus iz kemije je za tekmovanje Sofijo pripravljala učiteljica Kristina Pust Badovinac: "Sofija je bila v ekipo povabljena konec oktobra, tekmovanje pa je bilo že decembra, tako da smo imeli malo časa za priprave. Smo se organizirali in smo izvajali tudi dodatne ure iz področja biologije, fizike, kemije, pa tudi matematike."

S skupino šestih osnovnošolcev so se na olimpijadi dobro ujeli, še sedaj si dopisujejo, pravi Sofija: "Olimpijada je sestavljena iz treh delov: v prvem smo odgovarjali na vprašanja, drugi je bil teoretičen, v tretjem pa smo eksperimentirali in to je bilo skupinsko delo. Dokazovati smo morali, na primer, slanost vode s pomočjo biologije, fizike in kemije." Med naravoslovnimi predmeti nima najljubšega, je še povedala devetošolka, ki se je na minulem državnem tekmovanju iz kemije uvrstila med prve štiri. "Ne boji se nobenega napora, vedno je pripravljena ostati po pouku in narediti še kakšno nalogo več," je o Sofiji povedala še njena učiteljica. V teh dneh se je pripravljala na novo šolsko tekmovanje iz kemije, čaka pa jo še tekmovanje iz fizike.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki