Trenutno se predvaja:
2. april 2020 ob 11:12 Zgodbe

"Na Švedskem (še) ni čutiti panike"

Življenje na Švedskem je v teh dneh povsem drugačno kot pri nas in kot v večini evropskih držav. Tam pandemija koronavirusa še ni udarila z vso močjo, zdi se, da se tudi oblasti obnašajo precej drugače.
Skandinavski polotok ponoči Foto: Nasa
Skandinavski polotok ponoči Foto: Nasa

Kakšno je življenje v Stockholmu, je opisala Katja Vidojevič, ki tam živi in dela že nekaj let.

Drži, da na Švedskem kljub pandemiji živite dokaj

Foto: Osebni arhiv/Katja Vidojevič

normalno?
'Dokaj normalno' je pretiran izraz, ker spremembe so, verjetno pa niso tako obsežne kot drugod. Živim blizu šole, ta je odprta, prav tako so odprti lokali. Zdaj so sicer sprejeli omejitev o prepovedi zbiranja več kot 50 ljudi. Tudi javni prevoz še vedno obratuje, a v manjšem obsegu kot pred pandemijo. Klasične kinodvorane so zaprte, ostaja pa art kino … Kar se tiče dogajanja, koncertov, je TV oddaja Zvezde plešejo ogrožena, ker so se nekateri ljudje v produkciji okužili, podobna oddaja poteka brez občinstva, nekatere pa so ukinjene … Morda se navzven ne pozna, ampak spremembe so tudi pri nas.

Kako pa vse skupaj dojemajo in sprejemajo ljudje?
Med svojimi socialnimi stiki imam tudi Dance in Norvežane. Ti, na primer, menijo, da so naši ukrepi premili in neučinkoviti. Med Švedi pa nisem opazila strahu, ljudje ne nosijo mask, družine so skupaj, ni čutiti panike. So pa tudi sicer tukajšnji ljudje precej introvertirani in nimajo nekih čustvenih izlivov, čustva redko pokažejo. Ozračje je precej mirno.

Švedska je znana po tem, da so ljudje bolj izolirani, več ljudi dela od doma, kako je s tem zdaj?
Zdaj nas od doma dela še več. Sama delam v klicnem centru in, ja, po nekem prehodnem obdobju, ki smo ga imeli, zdaj delam od doma.

Kaj pričakujete od vlade, kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh?
Govor je o tem, da bi Stockholm izolirali od ostale države. Priznam pa, da se sama skušam čim manj obremenjevati z vsem skupaj, živim iz dneva v dan, ker je tako še najboljše za moje duševno zdravje in siceršnje počutje. Karkoli bodo že sprejeli, bo treba upoštevati!

Andrej Šavko


Zadnji prispevki