Trenutno se predvaja:
11. februar 2021 ob 14:56 Zgodbe

Nagrajevanje ali podkupovanje psa?

V večini primerov se podkupovanje dogaja v fazi šolanja. Želje vsakega pasjega skrbnika so, da bi nas pes poslušal, se odzval na vsak naš klic, nas gledal v oči, da bi sedel, ko se med sprehodom ustavimo s prijatelji, mirno počakal.
Foto: Nina Pogač
Foto: Nina Pogač

Ta in vse ostale želje so uresničljive le s pozitivnim pristopom. Pozitivna motivacija, s katero si pomagamo do najboljših rezultatov, je ključnega pomena. Poleg tega se moramo psu med delom stoodstotno posvetiti, brez 'mobilca' v žepu. Če smo na tesnem s časom, se treningu raje odpovejmo, psu pa privoščimo krajši in intenzivnejši sprehod. To pomeni, da psa nagrajujemo, ko nam lepo sledi. Nikakor pa ga z nagrado ne podkupujmo, saj bo tako pes delal le, ko bo videl priboljšek v roki. Take navade pa si nihče ne želi. Zato nas trenerji psov učijo, da potrjujemo željeno vedenje najprej s klikerjem ali z besedo ("to" ali "ja") in šele nato sledi nagrada. To sicer postopoma opuščamo, a nikoli je ne opustimo. Vzgojno je, da psa tu in tam nagradimo za lepo vedenje. Izbira nagrade je odvisna od našega psa.

Lea Leskošek je razložila: "Nagrada psu pomeni, da je določeno delo dobro opravil. To je lahko košček hrane, igrača, božanje, prosto tekanje …Tisto, kar mu na koncu najbolje potrdi pozitivno vedenje."

Pogovor s kinologinjo in trenerko psov lahko poslušate s klikom na posnetek.

Živalski blues je na sporedu vsako sredo ob 10. uri

Zadnji prispevki