Trenutno se predvaja:
28. julij 2016 ob 14:17 Zgodbe

Nasveti ob udaru strele

Udar strele, ki je v zadnjem času vse pogostejši, lahko povzroči veliko škodo tako na domu kot v podjetju, zato se je smiselno pred njim čim učinkoviteje zavarovati.
strela
Zaradi srečanja s strelo letno umre skoraj 25 tisoč ljudi, še desetkrat več pa jih udar preživi s hudimi poškodbami. Verjetnost, da povprečnega človeka strese elektrika z neba, je sicer minimalna. Foto: Wikipedia
false

V grobem lahko rečemo, da je gostota strel najnižja v vzhodnem in najvišja v zahodnem delu Slovenije. Kot prikazuje slika, je razlika med tema področjema tudi do 1:10. Foto: Elektroinštitut Milan Vidmar.

Poletne nevihte so v teh dneh pogoste. Spremljajo jih grmenje in udari strel, ki so lahko za človeka tudi smrtno nevarne. Veliko težav lahko povzročijo tudi v domačem gospodinjstvu, še posebej, če nimamo dobre prenapetostne zaščite.

Pogovarjali smo se z Goranom Milevom, strokovnjakom za strele z Elektroinštituta Milan Vidmar, o tem zelo pogostem pojavu, ki neti požare in kvari najljubše elektronske naprave, ter zbrali nekaj koristnih nasvetov. Opisal nam je Sistem SCALAR, ki pošiljauporabniškemu vmesniku podatke o streli približno 25 sekund po udaru. Položaj strele se označi na zemljevidu v obliki kvadrata za negativne in v obliki plusa za pozitivne atmosferske razelektritve. Oznaka strele je obarvana glede na časovno obdobje udara, in sicer so svetlejše obarvane strele zadnjega časovnega obdobja, temnejše pa so obarvane starejše strele.

STRELE PO SLOVENIJI V ŽIVO

Organizacija Scalar.si na področju Slovenije beleži strele že dve desetletji. Nekaj zanimivih podatkov:

- Letno povprečje strel: 62.422
- Sezonsko povprečje strel (nevihtna sezona maj - avgust): 51.778

Vir: Youtube/Tilen Jaklič

Nasveti ob udaru strele:

* Poiščite zavetje, seveda kadar je nevihta v bližini.

* Zvok se širi s hitrostjo tri sekunde na kilometer. Če grom zaslišite v desetih

sekundah od udara strele, je nevihta nevarno blizu.

* Kadar grmi, zaprite vsa okna zaradi tveganja nevarnih sunkov vetra in dežja, ki

ga nosijo s seboj.

* Med nevihto je priporočljivo izklopiti antene, kable, telefonske zveze in elektriko,

ne kopajte ali ne prhajte se.

* Najvarnejše mesto je zaprto vozilo.

* Če vas nevihta ujame na prostem in ne morete najti zavetja, je najboljše, da

se naredite čim manjšega, tako da počepnete. Stopala naj bodo skupaj, tako da

preprečite, da bi elektrika stekla skozi vas.

* Nikoli ne iščite zavetja pod osamljenim drevesom, ob robu gozda ali v bližini

kovinske ograje.

Udar strele in električne naprave

Udar strele lahko uniči električne naprave. Kaj lahko storimo sami? Preberite nekaj koristnih nasvetov Zveze potrošnikov Slovenije.

Za celovito zaščito izdelki za prenapetostno zaščito v gospodinjstvih ne zadoščajo!
Za prvo raven zaščite (razred 1) morajo poskrbeti podjetja za distribucijo električne energije v električni omarici na prenosnem omrežju. Druga raven zaščite (razred 2) mora biti vgrajena v razdelilni omarici, ki jo imajo potrošniki v hiši ali stanovanjskem bloku – za vsako fazo posebej, šele nato pride na vrsto uporaba naprave za prenapetostno zaščito (razred 3), ki jo vtaknemo v vtičnico, na katero je priključena posamezna električna naprava. Če nekako pričakujemo, da bo za prvo raven zaščite poskrbljeno, pa je predvsem v starejših stavbah lahko kritična zaščita v razdelilni omarici. V takšnem primeru tudi najboljša prenapetostna zaščita na vtičnicah ne bo uspela v popolnosti odpraviti posledic udara strele.

Naprave za prenapetostno zaščito brez podaljška, torej z enojno vtičnico, so bile na zadnjem testu pred leti najbolje ocenjene.

Daljši kabel (lahko) zmanjša učinek prenapetostne zaščite.
Na testu smo pri takšnih napravah zato zaznali nekoliko večjo jakost napetosti in toka po zaščiti, ki pa pri nobeni napravi ni dosegla kritične ravni.

Nakup zaščite z enojno vtičnico je lahko bolj gospodarna odločitev, saj se lahko potem sproti odločamo in menjamo podaljške z razdelilnikom, hkrati pa so manjši stroški za zamenjavo, če udar strele uniči zaščito.

Ne pretiravajte z dolžino podaljškov!
Pri razdelilniku naj dolžina kabla ne preseže 3 metrov, nikakor pa ne smete povezovati več podaljškov z razdelilniki.

T.Š., A.Š.


Zadnji prispevki