Trenutno se predvaja:
14. november 2019 ob 09:52 Zgodbe

Nataša Frank: "Ko z Bamijem stopim pred otroke, se spremenim!"

Izumi Nataše Frank, pomočnice vzgojiteljice v vrtcu Postojna, so dobili več strokovnih priznanj za inovativnost.

Nataša Frank je vzgojiteljica, trenutno je pomočnica vzgojiteljice v vrtcu Postojna. Otroke ima nadvse rada, zato zanje izdeluje didaktične igrače. Njeni izumi, med otroki izvrstno sprejeti, so dobili tudi več strokovnih priznanj za inovativnost, nazadnje pri Gospodarski zbornici Slovenije. Mišek Bami je zdaj glavna zvezda, lani je Nataša z njim zmagala na natečaju "Inovativna Postojna" in dobila nagrado za Naj idejo. Z Miškom Bamijem, ki otrokom pomaga spoznavati barve in še mnogo drugih reči, pa gostuje tudi po drugih vrtcih in v bolnicah.

Mišek Bami je trenutno vaša zadnja igrača. Trenutno pravim zato, ker so bili pred njim Hišica To zmorem, pred tem pa prva igrača Igralni predpasnik … in če gre vse po sreči, bi morda miklavž ali božiček med otroke prinesla knjigo, vašo pravljico o Mišku Bamiju z majhnim miškom ob njej.

Res je, tak je bil načrt, ko bo knjiga zagledala luč sveta, bo nanjo pripet še Mišek Bami. So pa moje ideje privrele na plan, ko sem zamenjala delo in so me z odprtimi rokami sprejeli v vrtcu Postojna. To se je zgodilo po dolgem, dolgem času, ko nisem opravljala svojega poklica. Prišla sem v čudovit kolektiv, dobila sem krasno sodelavko Sonjo Semenič, ki je verjetno tudi kriva, da so iz mene začele vreti nove ideje, nova spoznanja. Vsa tista znanja, ki sem jih dobila v srednji šoli, so se kar naenkrat spet pojavila! Verjetno gre največja zahvala prav temu kolektivu in tej sodelavki, ki je bila tudi tako kreativna, in sva zato skupaj začeli.

Predstavite nam Miška Bamija: iz blaga je, ker radi šivate. Oblečete in preoblečete ga na več načinov, ima pa štiri strani in otroke zabava, a tudi uči.

Ja, to je bila tudi moja največja želja. Da bi otroci skozi igro oziroma prek poslušanja pravljice usvajali nove pojme. Mišek Bami pomaga pri usvajanju treh osnovnih barv: rumene, rdeče in modre. Otroci v tej starostni dobi imajo najraje ročne lutke. Vsakokrat, ko jih opazujem v vrtcu … ko si nadeneš neko lutko na roko, pa naj bo čisto navadna lutkica na prstu, otroci se vanjo zagledajo, sploh ne vidijo tebe, da ti pripoveduješ. Iz tega sem izhajala, iz prakse, iz potrebe otrok. S pomočjo ročne lutke pomagam, da si lažje zapomnijo te tri osnovne barve. Kako to izpeljati, je bilo pa malo težje vprašanje. Vedela sem, da bo nekaj v zvezi s šivanjem. Pomislila sem sicer tudi na les, ampak se ideja ni razvijala naprej … Ko pa sem prejela v roke blago, sem takoj začutila, da je to prava pot. V mislih sem imela različne živali. Na koncu sem izbrala miško. Gre za ročno lutko, ki si jo s pomočjo elastike nadenem na prst, potem pa oblečem obleko, ki je v bistvu scena (hiška, pot …). Ta moj mišek je radoveden, zvedav … kakor moja dva otroka! In sceno sproti – glede na zgodbo - spreminjam tako, da eno plast tega oblačila vržem čez glavo.

Z Miškom Bamijem veliko nastopate, ne le pred otroki v domačem vrtcu, pot vas je zanesla tudi v bolnico k otrokom na pediatričnem oddelku. Kako ga sprejemajo, kako se vi počutite, ko se prelevite v vlogo lutkarice?

Lahko imam še tako slab dan, ampak ko se odprejo vrata v igralnico ali bolnico, se spremenim. Pred menoj so otroške oči, ki nenehno zrejo vame in čakajo. In ko je vsega konec, bi oni kar še poslušali! V bolnišnici je bila enkrat punčka, ki ni hotela sodelovati, ni si želela ogledati te moje oblečene pravljice, kot ji pravim. A ko je videla lutko, se je kar z odprtimi usti usedla! In takrat sem dobila pogum. Res topli občutki!

Celotnemu pogovoru lahko prisluhete na zgornji povezavi.


Zadnji prispevki