Trenutno se predvaja:
24. marec 2020 ob 11:50 Zgodbe

"Nič ni narobe, če se na račun koronavirusa tudi nasmejimo!"

V rubriki Ostani doma z nami se je Ivana Zajc pogovorila z znanim tviterašem Matjažem Jazbarjem iz Ajdovščine, ki dela v tamkajšnjem Mladinskem centru Hiša mladih. Govorila sta med drugim o tem, kaj se v času koronavirusa dogaja na spletu.
Matjaž Jazbar svetuje, da smo v teh dneh manj na spletu kot sicer - v naše dobro. Foto: Twitter/Matjaž Jazbar
Matjaž Jazbar svetuje, da smo v teh dneh manj na spletu kot sicer - v naše dobro. Foto: Twitter/Matjaž Jazbar

Znan ste kot tviteraš, pred kratkim ste "čivknili", da vam gredo na živce nenehni nasveti glede tega, kaj lahko počnemo med karanteno.
Ja, čeprav še nismo v pravi karanteni, so začeli mediji na polno “pumpati”, kaj vse lahko počnemo. Se bomo že znašli. Posiljevanje s tem, kaj vse lahko počnemo, mi gre že na živce. Vseeno znamo uporabljati toliko kmečke pameti, ne da nam nekdo diktira, kaj točno naj bi delali.

Ste tudi oče. Kako ste otroke prepričali, da se ne družijo s sovrstniki?
Mislim, da jim je treba razložiti, za kaj gre, in povedati, da ne bo konec sveta. Morda so lahko nekaj več časa na spletnih omrežjih kot po navadi. Sicer pa mi je več, da so se tudi šole organizirale, naloge redno prihajajo na elektronsko pošto, popoldne pa se znajdejo po svoje. Mislim, da so otroci še najmanjši problem, ker so najbolj kreativni in se znajo zamotiti za moje pojme še bolje kot mi odrasli.

Kaj se v času virusa dogaja na internetu?
Na internetu je govor samo še o koronavirusu z vidika takšnih in drugačnih novic. V teh dnevih uporabljam internet precej manj, ker se mi pač ne da poslušati vseh možnih napotkov, strahov o vsem, kar se nam lahko zgodi. Na spletu si je morda dobra napraviti nek mehurček in spremljati ljudi, ki jim zaupaš, da so strokovnjaki, ki znajo nekaj povedati. Ni potrebno, da se obremenjujemo prav z vsako novico iz nepreverjenih virov. Osebno priporočam, da smo v teh dnevih na spletu manj, čisto vsake novice na internetu ni treba prebrati. Sicer pa malo humorja tudi ne škodi v teh časih. Mislim, da je humor en tak zanimiv pripomoček, ki v teh časih pomaga iti lažje skozi dan. Eni tako pravijo, da se bo v Sloveniji čez devet mesecev zgodil “baby boom”, drugi pravijo, da bodo imeli odvetniki za ločitve ogromnega dela. Smešnih pogruntavščin na temo koronavirusa je v teh časih res veliko. To je zanimivo in po mojem mnenju ni nič narobe, če se ljudje tudi malo nasmejimo na ta račun.

Znani tviteraš je z nami govoril o tem, kako doma zamoti otroke in kaj se v času koronavirusa dogaja na internetu.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki