Trenutno se predvaja:
9. avgust 2019 ob 14:07 Zgodbe

Nik Špoljar Dežjot: "Pogrešam občutek, da se na telesu vse premika"

Skok v vodo na glavo je pred šestimi leti Niku Špoljarju Dežjotu povsem spremenil življenje. Poškodba vratnih vretenc je bila tako huda, da ga je priklenila na voziček. Je tetraplegik, vendar se zanj življenje ni ustavilo.

Nik je danes študent elektrotehnike in ambasador pri gibanju "Še vedno vozim, vendar ne hodim." Svojo izkušnjo deli z mladimi in jih ozavešča, kako nujno je, da se pred skokom v vodo prepričajo o njeni globini. V vsakdanjem življenju si prizadeva, da bi stvari potekale po običajnem redu. V času študija živi v študentskem domu, s pomočjo osebnega asistenta premaguje fizične ovire, hodi na terapije, telovadi in vztraja. Med počitnicami skrbi za kondicijo: »Skrbim za svoje telo, izvajam fizioterapije, delam vaje za moč, kolesarim. V tem primeru mislim na kolesa, ki ti sama premikajo noge. To počnem predvsem zato, da ohranim tisto gibljivost sklepov, da dobim občutek, ki sem ga imel pred poškodbo. Ko si navajen, da se ti noge premikajo. Sam še vedno čutim svoje telo, rekel bi, da skorajda normalno. Ne občutim pa temperaturnih razlik. Pogrešam občutek, da se vse premika. Kako je, če hodiš, kako je teči, kako je kolesariti. Še vedno uporabljam pripomočke, ki simulirajo tisto prejšnje stanje."

Nik obiskuje poleti bazene. "Če se da, hodim poleti na bazen. Paziti moram, da je voda primerne temperature. Ker se ne premikam, mora biti voda segreta vsaj na 25 stopinj celzija. Ne morem namreč premikati rok in nog, kot to počnejo vsi ostali. V vodi namreč mirujem."

Dogodka izpred šestih let se dobro spominja. Pred skokom v vodo ni preveril, kakšna je globina vode. "Bila je tema, v vodi je bila trava. To mi je dalo vtis, da je voda dovolj globoka. Odrinil sem se, skočil sem na glavo in udarca sploh nisem pričakoval. Voda je bila seveda povsem prenizka. Z glavo sem priletel v mivko. Roke mi niso veliko pomagale. Ko sem priletel v vodo, se mi je glava spodvila proti telesu. Ko se je brada dotaknila prsnega koša, sem s vso silo svojega telesa pritisnil na vratno hrbtenico. Počilo mi je peto vratno vretence, pa šesto se je nalomil. In takrat me je stresla elektrika po vsem telesu."


Zadnji prispevki