Trenutno se predvaja:
14. maj 2018 ob 20:37Zgodbe

Nikotin za osnovnošolce

Strategija tobačne industrije se je spremenila. Prihodnje uporabnike cigaret zdaj pridobiva z drugimi izdelki, ki vsebujejo nikotin.

S potrebo po nikotinu se nihče ne rodi, to ustvari tobačna industrija. Ta se z različnimi domislicami vse bolj približuje mladim in vztrajno prodira v slovenske osnovne šole. To sta dva od poudarkov novinarskega zajtrka na temo vpliva tobačne industrije na politične odločevalce in predstavitev novih izdelkov v tobačni industriji, ki ga organizirata Svetovna zdravstvena organizacija in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Skrb vzbuja predvsem prodiranje tobačne industrije v slovenske osnovne in srednje šole. To je mogoče zato, ker so cigareti pri nas zelo dostopni: na vsakih 80 kadilcem imamo v Sloveniji eno prodajno mesto za cigarete, medtem ko je v Franciji eno prodajno mesto na vsakih 450 kadilcev. Poleg tega cigarete mladoletnim prodajo v več kot 90 % primerov, kot na Inštitutu za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj ugotavljajo s pomočjo inšpektorjev.

Nova generacija pa se ne poslužuje več le cigaret, ampak drugih, tehnološko naprednejših in med mladimi popularnih izdelkov. Med njimi so denimo "vejpi", o katerih je Miha Lovše s Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo povedal: "Ne gre za delanje nedolžnih oblačkov, ampak enostavno za 'zadevanje' z nikotinom in podobnimi substancami. Gre za navajanje otrok na te izdelke." Raziskave kažejo, da imajo tisti, ki v mladosti 'vejpajo', več možnosti, da kasneje kadijo 'klasične' cigarete. Kot je nedavno poročal The New York Times, so se v šolah po ZDA izdelki z nikotinom zelo hitro razširili: "Ker na voljo še ni zadostnih raziskav, so nove generacije poskusni zajčki," opozarja ameriški medij. Problem so predvsem mnogi aditivi z možnimi kancerogenimi učinki – posledic njihovega dolgotrajnega uživanja še ne poznamo. Znanstvena revija Pediatrics je marca objavila študijo, ki kaže, da imajo mladi »vejperji« v urinu višjo vsebnost petih kancerogenih snovi.

Tobačna industrija lansira nove izdelke z nikotinom, ki postanejo popularni na družabnih omrežjih. Ker dišijo po mentolu in sadju, delujejo nedolžno. Njihovi vplivi na zdravje še niso dodobra raziskani, vsekakor pa drži, da "povzročajo odvisnost od nikotina, ki je posebej zaskrbljujoča pri mladih. Vnos nikotina lahko v mladostni privede do trajnih okvar kognitivnih sposobnosti," opozarja Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kaj pa vodna pipa, ta popularen motiv fotografij na Instagramu? Občutek, da je tako kajenje bolj zdravo, ker je zrak navlažen, je zavajujoče, pravi Koprivnikarjeva: "Tudi če se z vodno pipo kadijo zeliščni pripravki, je dim vodne pipe enako škodljiv kot dim cigaret." V eni uri kajenja te pipe vdihnemo toliko dima, kot bi ga, če bi pokadili id 50 do 200 cigaret, razloži sogovornica.

"To je boj Davida proti Goljatu," prizadevanja Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj opiše Jan Peloza. Aktiviste, ki se trudijo ozaveščati, tobačna industrija tudi osebno diskreditira. "Prizadeva si vplivati na javno mnenje, pri tem pa sodeluje s strokovnjaki," razlaga Peloza, ki pojasni, na kakšne načine tobačna industrija vpliva na mnenje javnosti, tudi na spletu: "Najema mlade in starejše posameznike, da negativno komentirajo prispevke na internetu."

Več o tem izveste v oddaji Radio Bla bla, ki je dostopna na zgornji povezavi.

Ivana Zajc


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki