Trenutno se predvaja:
17. junij 2019 ob 13:48 Zgodbe

Nova planinska pot Otmarja Črnilogarja

V Gradiški Turi so pred kratkim odprli novo planinsko pot. Posvetili so jo Otmarju Črnilogarju, ki velja za eno ključnih osebnosti v zgodovini Planinskega društva Vipava.
Radio Koper
Gre za zelo zahtevno planinsko pot, ki je namenjena izkušenim planincem. Foto: Radio Koper/Oton Naglost
Radio Koper

Lažja pot poteka v črki S. Furlanova pot je bližnjica v spodnjem delu, Otmarjeva pa v zgornjem delu. Foto: Radio Koper/PD Vipava

Vipavska dolina ponuja raznovrstna doživetja, od kulinaričnih, do tistih, ki jih ponuja narava. Med slednjimi so številne pohodniške destinacije, ki popotnika vodijo skozi slikovite vinograde, med meandre reke Vipave in tudi proti pobočjem, ki se pnejo nad Dolino. Eden privlačnejših je vzpon na Gradiško turo na pobočju Nanosa, od koder se ponuja čudovit razgled, ki sega vse do goriške ravnice in čez obronke Krasa do morja. Po novem take razglede ponuja tudi nova planinska pot, poimenovana po Otmarju Črnilogarju.

Otmar Črnilogar je bil profesor, prevajalec, duhovnik in predsednik Planinskega društva Vipava. Bil je tudi ključni akter za postavitev obstoječe Furlanove poti na Gradiško Turo, ki letos obeležuje 50 let. Omenjena obletnica se je društvu zdela primeren mejnik, da se poklonijo Črnilogarju in vsemu, kar je prispeval za planinstvo v Vipavi. Predsednik planinskega društva Pavel Makovec:

"Otmar Črnilogar je bil pobudnik in že takrat je imel vizijo, iskal je načine, kako bi potegnili pot do samega vrha. Mi smo sedaj uresničili del njegove vizije."

Gre za zelo zahtevno planinsko pot, ki je namenjena izkušenim planincem. Z njo bodo lahko opravili preizkus svojih zmožnosti pred obiskom slovenskega visokogorja. Uporabna je celo leto, saj ni odvisna od vremenskih pogojev, uporabljajo pa jo tako slovenski kot tuji planinci.

Pri postavitvi poti so sodelovali člani društva in prostovoljci, vodji pa sta bila Jurij Nabergoj in Marko Fabčič. Slednji je novo pot opisal kot bližnjico do vrha Ture.

"Lažja pot poteka v črki S. Furlanova pot je bližnjica v spodnjem delu, Otmarjeva pa v zgornjem delu."

Pot je pomembna tako za društvo kot tudi za občino, poudarja njen župan Goran Kodelja. Z njo bodo v občino privabili še več obiskovalcev:

"Prvenstveno tistih, ki radi plezajo, ampak verjamem, da tudi mnoge druge. Take alpinistične, plezalne poti, kot jih imamo mi v naši Turi in v Beli, ljubitelji tovrstnih športov najdejo malo kje v Sloveniji."

Glavnina turistov pride v občino in v Vipavsko dolino zaradi vinsko-kulinaričnega turizma. Vendar tudi adrenalinski turizem privablja čedalje več obiskovalcev. Kamp Tura namreč ni izhodišče le za težje alpinistične poti, ampak tudi pohodniške poti in izlete.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki