Trenutno se predvaja:
22. januar 2021 ob 10:42 Zgodbe

Novi direktor zavoda Dolina Soče: Slovenski gost mora postati stalnica v tej dolini

Z novim letom je delo direktorja javnega zavoda za turizem Dolina Soče prevzel Vilijam Kvalič, ki je nadomestil dolgoletnega direktorja Janka Humarja. Kvalič je do nedavnega vodil agencijo Happy Tours, pred tem pa več let delal v agenciji Kompas.
Ribiči so pomembna ciljna skupina za podaljšanje sezone na pomlad in jesen. Na fotografiji Soča pod vasjo Gabrje na Tolminskem. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Ribiči so pomembna ciljna skupina za podaljšanje sezone na pomlad in jesen. Na fotografiji Soča pod vasjo Gabrje na Tolminskem. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Z novim letom je delo direktorja javnega zavoda za turizem Dolina Soče prevzel Vilijam Kvalič, ki je nadomestil dolgoletnega direktorja Janka Humarja. Kvalič je do nedavnega vodil turistično agencijo Happy Tours, pred tem pa več let delal v agenciji Kompas.

Vilijam Kvalič je novi direktor javnega zavoda za turizem Dolina Soče. Foto: Facebook

Vilijam Kvalič s kobariškimi koreninami je vodenje zavoda prevzel med epidemijo, ki je povsem zaustavila turistično dejavnost. Kljub razmeram pa je bil padec v dolini Soče lani bistveno manjši od slovenskega povprečja. Z rekordnih 850.000 leta 2019 je število prenočitev padlo na 620.000, se je pa število domačih gostov tudi zaradi turističnih bonov s 15 odstotkov povečalo na skoraj polovico.

"Želeli bi si tudi, da je slovenski gost neka stalnica v tej dolini, da se poveča delež. Zadržali jih bomo pa seveda tako, da bomo izboljševali storitve, dodajali vsebine. Vemo, da slovenski gost je zahteven gost."

Izziv vidi v podaljšanju sezone na spomladanske, jesenske in zimske mesece, manjka tudi hotelskih postelj.

"Povpraševanje je ogromno in to nam manjka. Tukaj so segmenti, ki se jih še nismo uspeli lotiti - tukaj je industrija srečanj."

A ker je okolje majhno in občutljivo, bodo potrebni dodatni prijemi.
"Mogoče celo z regulacijo števila plovil na reki Soči, z urejanjem obiska na določenih najbolj zasedenih lokacijah ali bo to potrebna vnaprejšnja rezervacija obiska."

Denimo v Tolminskih koritih, ki sicer s pobiranjem vstopnine in vsakoletnim izboljševanjem infrastrukture po njegovem predstavlja model, ki bi ga veljalo preslikati tudi na druge točke: "Parkirišča pri slapu Boki, potem velika korita Soče, izvir Soče je ena od prioritet, ki jo postavljamo v predlog plana za letošnje leto in naslednje leto." Zavod za turizem je namreč javni servis tako turistom, ponudnikom kot tudi občinam, je še prepričan Kvalič.

Sicer pa je dolina Soče nominirana za najboljšo evropsko destinacijo 2021. Na spletnem turističnem portalu Best European Awards so jo izbrali kot eno izmed 20 destinacij, med katerimi so med drugim še Pariz, Dunaj, Firence, Rim, Kanarski otoki, Kotor, norveški Lofoten, italijanski otok Capri, špansko obmorsko mesto Calpe in druge. Glasovanje bo na omenjeni spletni strani potekalo do 10. februarja, ko bodo razglasili zmagovalca. Svoj glas lahko oddate na povezavi: www.vote.ebdest.in.

Mariša Bizjak

Vilijem Kvalič je bil gost Dopoldneva in pol

Zadnji prispevki