Trenutno se predvaja:
23. april 2021 ob 13:35 Zgodbe

Ob prvem dnevu v rabljenih oblačilih: razmislimo o pravi ceni!

Naša sogovornica je bila Katja Sreš, predstavnica Ekologov brez meja.
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Tudi letos so nas dogodki ob dnevu Zemlje opozarjali, da moramo na našem planetu ustaviti onesnaževanje in obenem pošteno spremeniti svoje potrošniške navade. Odvržena oblačila so za okolje veliko breme.

Na svetu vsako letu ustvarimo 150 milijard kosov oblačil in z njimi 93 milijonov ton odpadkov. V našem delu sveta, ki živi v izobilju, se med odpadki znajdejo še povsem nova oblačila. Ja, prav takšna, ki jih nismo niti enkrat oblekli. Eden od razlogov so lahko tudi neposrečeni spletni nakupi, v prvi vrsti pa je na delu industrija hitre mode. Ta od nas kar naprej zahteva, da menjujemo slog oblačenja. V nevladni organizaciji Ekologi brez meja so zato razmišljali, kako naj nas spodbudijo k nošenju rabljenih oblačil. Prišli so na zamisel o prvem slovenskem dnevu rabljenih oblačil. Kot datum so izbrali 23. april. Danes je torej priložnost, da pobrskamo po omarah, si oblečemo kos oblačila, ki tam čaka morda že mesece ali celo leta in sodelujemo v akciji ozaveščanja.

Veste, kdo je naredil vašo obleko?
Za poceni oblačilom, ki ga kupimo in kmalu odvržemo, stoji vrsta delavcev v tovarnah na drugem koncu sveta, ki recimo ob 15-urnem delavniku, zaslužijo slabih 60 evrov na mesec.

V zadnjih 20 letih se je svetovna potrošnja oblačil povečala za kar 400 odstotkov. Raziskave kažejo, da vedno več kupljenih oblačil sploh nikoli ne oblečemo ali jih oblečemo le enkrat. Takšnih je v Veliki Britaniji kar 42 odstotkov kupljenih oblačil. Kot je povedala Katja Sreš, odpadna oblačila postajajo zaskrbljujoče breme za okolje. Za začetek, poudarjajo ekologi, bi bila dovolj že majhna sprememba v naših potrošniških navadah.

Kaj si želijo doseči z današnjo akcijo? Katja Sreš pravi: "Razmišljati moramo o pravi ceni oblačil, torej, kaj bomo morali plačati slej kot prej vsi, kot posledico uničevanja okolja in hitre mode. Izklopiti moramo avtopilota, ki nas vodi od ene do druge trgovine z oblačili. Razmisliti moramo, preden nekaj kupimo, ali to sploh potrebujemo ali ne bi raje kupili oblačila z dolgo življenjsko dobo. Razmišljati moramo o svojih nakupovalnih navadah in o njihovem vplivu na okolje!"

V raziskavo o uporabi rabljenih oblačil so zajeli 1300 posameznikov, proizvajalcev ter trgovcev z novimi in rabljenimi oblačili. Skupaj s partnerji so jo izvedli v okviru projekta Obleka naredi človeka. Kot so ugotovili, je v Sloveniji uporaba rabljenih oblačil premalo razširjena. Delež prodaje rabljenih oblačil v letu 2019, v primerjavi z nakupom novih, ni dosegel niti odstotka, pravzaprav je znašal 0, 62 odstotka. Še nižji pa je delež izposoje oblačil.

Pobrskajmo torej danes po naših omarah. Poiščimo rabljena oblačila. Se v njih fotografirajmo. In delimo na družbenih omrežjih z oznako #Danvrabljenihoblačilih in označite stran @oblekanaredičloveka. To lahko naredimo kot posamezniki. Vsekakor pa bo potrebna tudi kakšna sistemska sprememba, ki bo, denimo, spodbujala izdelavo bolj kakovostnih oblačil. V preteklosti so jih izdelovala tudi številna slovenska podjetja.

Lea Širok

Danes obeležujemo prvi dan v rabljenih oblačilih

Zadnji prispevki