Trenutno se predvaja:
23. januar 2020 ob 13:20 Zgodbe

Obalni alpinizem obeležuje štiri desetletja obstoja

Organizirani alpinizem na Obali obeležuje štiri desetletja obstoja. Ob tej priložnosti so v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper otvorili razstavo, ki so jo ob tem jubileju pripravili v Obalnem alpinističnem klubu. 
Foto: Radio Koper/Anita Urbančič
Foto: Radio Koper/Anita Urbančič

Kot je povedala namestnica načelnika Obalnega Alpinističnega Kluba, Sonja Živec, so razstavo pripravili zato, da se predstavijo širši javnosti in da pokažejo, da so še kako aktivni: "Alpinistični odsek pri Obalnem planinskem društvu so ustanovili 24. novembra 1979. Od takrat do danes se je veliko spremenilo: včasih je bil alpinizem bolj rezerviran za višji sloj, ki so si lahko privoščili počitnice, ki so lahko potovali do hribov in so lahko tudi najeli vodnika. Šele po drugi svetovni vojni se je vse skupaj razmahnilo …"

Kdor želi postati alpinist, mora zaključiti polletno alpinistično šolo. "Kdor jo zaključi, je zrel, da se začne učiti," pravi sogovornica. Šolo organizirajo vsake dve leti, organizirajo pa tudi tabore: spomladi v Paklenici, poleti gredo v Dolomite, organizirajo pa tudi tabore za pripravnike …

Razstava bo v koprski knjižnici na ogled do 20. februarja 2020.


Anita Urbančič


Obalni alpinizem obeležuje štirideset let

Zadnji prispevki