Trenutno se predvaja:
21. maj 2020 ob 08:52 Zgodbe

Ohranimo habitat progastega goža

Progasti gož je na rdečem seznamu ogroženih vrst. Predvidevajo, da živi le na področju Istre.
Foto: Davorin Tome
Foto: Davorin Tome

Progasti gož je zelo koristen sosed, ne le ob hišah, kjer domuje v suhozidih, ampak tudi na njivah, saj pomaga na naraven način uravnavati populacijo škodljivcev. Prehranjuje se z malimi glodalci, voluharji in mišmi. Mlajši goži pa plenijo tudi žuželke.

V LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje NATURE 2000 v Sloveniji na pilotnem območju Slovenska Istra poteka akcija za ohranjanje življenjskega prostora te največje nestrupene kače pri nas. Pri projektu lahko sodelujemo prav vsi. Če opazite progastega goža ali njegov olevek (njegovo staro obleko), pošljite fotografijo ali videoposnetek na elektronski naslov alenka.zunic-kosi@nib.si ali pokličite telefonsko številko 059 23 27 74.

Levitev progastega goža. Foto: Davorin Tome

Alenka Žunič Kosi z Nacionalnega inštituta za biologijo: "Progastemu gožu v naravi grozi izumrtje. Dosedanji podatki kažejo, da je najbolj ogrožen zaradi krčenja njegovega življenjskega prostora. To je na eni strani zaradi zaraščanja in izginjanja suhih travnikov, po drugi strani pa zaradi čiščenja grmišč, odstranjevanja mejic in suhozidov. Na goža ima negativen vpliv tudi prekomerna raba pesticidov, saj se na ta način zmanjšuje količina njegovega plena. Na žalost pa so kače ogrožene tudi zaradi neposrednega preganjanja in celo namernega ubijanja. Progastega goža si v svoji soseski lahko le želimo. Najraje se zadržuje v toplih in suhih, tudi nekoliko vlažnih okoljih. Potrebuje razgiban življenjski prostor, kombinacijo zaprtih gozdnih površin in odprtih travnikov kot tudi drugih obdelanih kmetijskih površin. Za svoja skrivališča večkrat uporablja kupe kamenja in drugega materiala ter skladovnice drv ali vejevja. Prav tak življenjski prostor najdemo v slovenski Istri, ki s svojo raznoliko kulturno kmetijsko krajino predstavlja idealne razmere za obstoj te posebne kače."

Kaj je strokovnjakinja za kače še povedala Loredani Vergan, izveste s klikom na posnetek oddaje.

V oddaji Živalski blues o progastemu gožu

Zadnji prispevki