Trenutno se predvaja:
17. april 2021 ob 10:00 Zgodbe

Oleander, strupeni lepotec, je usoden za psa

Tokrat smo v Živalski blues uvrstili temo o rastlinah, ki krasijo naš dom, tudi nekaterih dreves, posajenih v okolici hiš, nebotičnikov ali takih, ki so se sama zasadila v gozdu, kamor se s psi pogosto odpravimo na sprehod.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ljudje smo radi obkroženi z okrasnimi rastlinami, veliko jih imamo v stanovanju. Če imamo možnost, jih radi zasadimo tudi v vrtu. Najpogostejši na našem koncu je oleander, ki pa je ena izmed najbolj strupenih rastlin. Njegove toksične substance so lahko smrtno nevarne tudi človeku, predvsem otrokom. Enako velja za pse. Zimzeleni grmi ali manjša drevesa oleandra krasijo vsa obalna mesta. Zanimivo je, da oleander spada v skupino Apocynaceae, kar v prevodu pomeni pasjestrupovka. Nekoč so s to rastlino celo odganjali pse. Danes vemo, da deset zaužitih oleandrovih listov umori srednje velikega psa. Tudi ob manjšem zaužitju katerega koli dela grma naj bo pot do veterinarja hitra!

Znaki, ki nas opozarjajo, da je prišlo pri psu do zastrupitve, so slinjenje, slabost, bruhanje, abdominalna bolečina, driska, tresavica, nekoordinirana hoja, razširjenje zenice, šibkost, motnje v srčnem ritmu in fibrilacija srca, ki lahko privede do kolapsa in smrti. Strupene so tudi azeleja ali rododendrum, tisa in bodika. V slednjih dveh ostane strup tudi v posušenih rastlinah.

Psa imejmo ves čas na očeh, ko se sprehajamo. Tudi v gozdu in na travniku raste kar nekaj strupenih rastlin. O vseh izveste več s klikom na spodnji posnetek, v katerem svetuje veterinarka iz Ved Medice Portorož.

Loredana Vergan

Živalski blues je na sporedu vsako sredo ob 10. uri

Zadnji prispevki