Trenutno se predvaja:
11. januar 2020 ob 21:55 Zgodbe

Osebnost Primorske za leto 2019 je Larisa Štoka

Predsednica društva Palčica pomagalčica je z dobrodelno akcijo za Krisa povezala Slovenijo; Kris v Ameriki napreduje iz dneva v dan, v Slovenijo se bo predvidoma vrnil v začetku marca. 
15. Osebnost Primorske Larisa Štoka v družbi pisatelja in publicista Milana Rakovca (levo) in presednika openske sekcije Vsedržavnega združenja partizanov Italije Duška Kalca (desno). Foto: Radio Koper/Alan Radin
15. Osebnost Primorske Larisa Štoka v družbi pisatelja in publicista Milana Rakovca (levo) in presednika openske sekcije Vsedržavnega združenja partizanov Italije Duška Kalca (desno). Foto: Radio Koper/Alan Radin

Radio Koper, Primorske novice, TV Koper – Capodistria, Primorski dnevnik in Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino so v soboto zvečer v Gledališču Koper že petnajstič zapored razglasili Osebnost Primorske.

To je postala Larisa Štoka. Letošnja jubilejna nagrajenka je predsednica društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki. Osnovnošolska učiteljica iz Kopra je v začetku oktobra postala obraz humanitarne akcije za Krisa. Kljub temu, da je društvo še mlado in majhno, se je kmalu po objavi prvega poziva na družabnem omrežju, znašlo sredi velike zgodbe, ki je segla tudi prek naših meja. 20-mesečni Kris, ki je povezal Slovenijo, se zdravi v Združenih državah Amerike. Denarja za najdražje zdravilo v zgodovini doslej, pa se je s pomočjo donacij posameznikov in velikih podjetij nabralo toliko, da bo društvo lahko pomagalo tudi petim drugim otrokom z redkimi boleznimi.

Larisa Štoka je povedala: "Hvala vsem, ki v Palčico pomagalčico zaupajo, hvala vsem, ki so kakorkoli naši dobrodelni škratki, ki podarjajo iskrenost in upanje in pomagajo ustvarjati pravljico, ki je postala resnična. Naziv daje moč, moč za naprej, ki jo moramo zbrati, saj nam je v roke ponujeno življenje otrok. Naši prvi cilji so bili, risati nasmehe na obrazih otrok različnih ranljivih skupin, predvsem iz tega ožjega obalnega področja. Ob zbranem znesku, pa bomo lahko risali še večje nasmehe ob morda še težjih življenjskih zgodba. Nikoli si nisem predstavljala, da bomo imeli lahko akcije, ki smo jih zdaj poimenovali kar »Podari življenje««. Starši nam zaupajo življenje svojega otroka, otroci so najbolj dragoceno darilo življenja in lepo je, da lahko tudi pri tem pomagamo."

Na slovesni podelitvi je zmagovalka iz rok lanskoletne prejemnice nagrade Osebnost Primorske Patricije Lovišček prejela zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca.

Za dobro razpoloženje so poskrbeli Lean Kozlar Luigi z bendom, Anika Horvat in istrska kantavtorica Elis Lovrić. Voditelji prireditve so bili tokrat kar trije: novinarki in voditeljici TV Koper Karin Sabadin sta delala družbo, malce pa tudi ponagajala, Jari Jarc in Matej Nadlišek s slovenskega programa Radia Trst A.

Za laskavi naslov Osebnosti Primorske 2019 so se potegovali: Irena Mihelj, Ivan Tavčar, Pavel Čuk, Boris Cibic, Milan Rakovac, David Davidović, Darko Zonjič, Mihael Tomše, Gregor Božič, Larisa Štoka, Matjaž Gergeta in Dušan Kalc.

Posnetek prireditve bodo ponovili na Televiziji Koper v ponedeljek, 13. januarja 2020, ob 22.30.

Larisa Štoka je 15. Osebnost Primorske.

Zadnji prispevki