Trenutno se predvaja:
15. december 2019 ob 08:27 Zgodbe

Oskar je na svet pokukal v avtu

Petek trinajsti je bil zelo poseben dan za družino iz Popeter na podeželju koprske občine. Mama Nataša je pričakovala drugega otroka, na koledarju je bil kot predviden rok poroda obkrožen 15.december. Na nebu je sijala polna luna, prišlo je prvo ščipanje.
"Svoje je zagotovo naredila polna luna", pravi mladi očka. Fotografija je simbolična.
"Svoje je zagotovo naredila polna luna", pravi mladi očka. Fotografija je simbolična.

"Bilo je kot v filmu, a imena Oskar ni dobil zaradi tega ali ker je rojen v avtu," nam pove Miha Trček, ki je v petek trinajstega partnerko Natašo po prvem ščipanju v hrbtu odpeljal iz Popeter v izolsko porodnišnico. Oziroma proti njej.

"Malo pred krožiščem v Bertokih je rekla: Miha, zdi se mi, da bom rodila v avtu. Zato sem ustavil. Ko sem videl, da je situacija resna, sem poklical prijateljico, ki dela na urgenci. Vodila me je po telefonu. Najprej je prišla glavica, nato je bil otrok zelo zelo hitro zunaj. Rekla je: ne tikati popkovine, mama naj ga da na prsi, na urgenco pridite brez divjanja."

V pripravljeni torbi je imela mamica vse potrebno za novorojenčka, ko ga odneseš iz porodnišnice, ne pa, če ga sam prineseš vanjo. "Zato sem si slekel majico in spodnjo majico, da sem novorojenčka ovil. Na urgenco sem prišel zgoraj brez", opisuje petkov večer.

Ponosni očka pravi, da jih je tam pričakalo več deset ljudi. "Vsi so bili pripravljeni, vedeli so, da prihajamo, res so nas lepo sprejeli, rad bi se jim zahvalil." Imeli so veliko vprašanj. Kako, kdaj in kje se je zgodilo. "Ne vemo še, kaj bo kraj rojstva. Mogoče Bertoki, mogoče avto", se pošali Trček, ki izhaja iz znane družine v Hrastovljah, kjer z bratom in očetom skrbijo za kmetijo. Prav tam je na svet že pomagal kakšnemu živemu bitju. "Verjamem, da so mi te izkušnje pomagale, da sem ostal miren. Živčnost nam res ne bi pomagala. Tudi Nataša se je res dobro držala."

A eno vprašanje, ki so mu ga postavili v porodnišnici, ga je vseeno zavedlo: Kaj imate doma?, so me vprašali. "In sem našteval živino. Po njihovi reakciji sem razumel, da jih zanima, ali Oskarja doma čaka bratec ali sestrica. Nato sem povedal, da imamo doma že Ajdo."

Rojstva v avtu na poti v porodnišnico niso ravno pogosta, nasvet vseeno ne bo odveč: "Samo mirno, dajte roko ženi, pokličite rešilca in ko je otrok enkrat zunaj … To je vse!"

Celotnemu pogovoru z Miho Trčkom lahko prisluhnete s klikom na spodnjo povezovo:

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki