Trenutno se predvaja:
9. oktober 2019 ob 14:35 Zgodbe

Pasja dlaka tudi za pletenje rokavic

Tokrat predstavljamo malodane neznano pasmo psa, na katero nas je opozorila poslušalka Lidija Lah, ki je solastnica psičke Poppy. To je tibetanski pes lhasa apso, pasma, ki so jo vzgajali menihi.
Radio Koper/Loredana Vergan|

Tibetanci še danes verjamejo, da so ti psi reinkarnacija menihov, ki so v prejšnjem življenju grešili. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

Lhasa Apso je ena izmed najstarejših pasemskih psov. Gre za tibetansko pasmo majhnega psa, ki so ga uporabljali menihi. Poslušalka, ki redno posluša našo oddajo, je predlagala, da bi jo predstavili v Živalskem bluesu. Loredana Vergan se je odpeljala v Žirje pri Divači in naletela na pravo razkošje živalic.

Za psičko sem se odločila po golem naključju. Kolega je potreboval dom zanjo in tako je Poppy pristala v solastništvu pri nas. Doma imamo tri pse, dve muci, papige, kanarčke, ribice, kunce, prepelice in račji par. Vstajam ob pol šestih. Ob šestih sem s kužki že zunaj, pozimi s svetilko. Z možem si delo porazdeliva in dan nekako lepo steče.

Lhasa apso je majhna tibetanska dolgodlaka pasma z velikim srcem. Prve predstavnike te pasme so v Slovenijo pripeljali alpinisti okoli leta 1974 s Tibeta. Pri nas je registriranih okoli tristo psov. Gre za zelo zdravo pasmo z dolgo življenjsko dobo, tudi do devetnajst let. Lhasa apso potrebuje veliko nege. Zaradi zelo dolge dlake se po standardu psa lahko striže. Meni je bolj všeč dolgodlaka inačica, a ta terja vsakodnevno česanje. Tudi kopamo jo enkrat na teden. Vsega tega je navajena.

Na razstavah sem se tudi že preizkušala. Ampak gre za neko drugo doživetje, kjer se srečaš z lastniki, vzreditelji in tudi to sodi v del vzgoje, če imaš psa z rodovnikom. Lhasa apso ima podlanko in krovno dlako. Podlanka ne izpada, ampak se ujame na krovno dlako. Predvsem spomladi, ko menja dlako, se to lepo vidi.

V Tibetu takih psov pozimi ne češejo in pustijo, da se ta volnica nabira. Šele spomladi jo odstranijo in uporabijo za pletenje rokavic. Tudi v Sloveniji poznam nekatere gospe, ki imajo tibetanske pasme in iz njihove odpadle dlake kaj spletejo. Tako imajo del kužka v trajnem spominu. Naša Poppy ima premalo dlake, da bi jo na ta način shranjevali. Imeti bi morali vsaj štiri ali pet psov. Njeno dlako sicer shranjujemo, tako kot tudi dlako ostalih dveh psov. Potem pa jo nastavimo ptičkom, ki jo uporabljajo za gradnjo gnezd.

Nadaljevanju pogovora, ki ga je pripravila Loredana Vergan, lahko prisluhnete s klikom na zgornji posnetek.


Zadnji prispevki