Trenutno se predvaja:
3. julij 2020 ob 14:35 Zgodbe

Pasjeslovje po domače

Priročnik je nastal v dobrohotnem sodelovanju med izkušeno kinologinjo Alenko Sunčič Jenko in medicinsko sestro Natalijo Pavlič, ki jo na rekreaciji in tudi sicer spremlja labradorec Loki.
Delo ilustratorke Anje Petrarca. Foto: Radio Koper
Delo ilustratorke Anje Petrarca. Foto: Radio Koper

Natalijine kolumne »Pes, ki teče z gospodinjo« so nadgrajene z Alenkinim strokovnim tekstom. Priročnik ponuja vrsto uporabnih odgovorov na vprašanja, ki si jih skrbniki psov pogostokrat zastavimo. Temelj vsega pa je razumevanje psa, ki je neizmerno občutljivo bitje in se hitro odziva na našo energijo.

"Razumevanje pasje psihe je zapleteno ali pa tudi ne. Odvisno, kako na stvar gledamo. Lahko jo predstavimo zelo komplicirano, lahko poenostavljeno. Slednje je veliko bolje, kajti gre za to, da bomo razumeli psa in z njim stkali močno vez, da bomo postali partnerji in bo življenje preprostejše. To je bilo tudi vodilo pri oblikovanju vsebinske osnove priročnika Pasjeslovje po domače. Menim, da sva ga z Natalijo dosegli. Glede na to, da je ona začetnica v skrbništvu psa in je razumela zapisano, pomeni, da bi ga lahko razumel vsak skrbnik psa," pove Alenka.

Natalija: "Alenkino strokovno znanje na področju razumevanja psa sem začela spoznavati šele, ko je bil moj kuža Loki star tri leta. Takoj sem začutila, da je to pravi način za sobivanje s psom. Ampak čez noč ne pride do sprememb. Najprej sem morala jaz, sama v svoji glavi, dojeti, česa vsega so psi sposobni, če jih usmerjaš na pravi način. Škoda, ker vsega tega nisem vedela že prej. Ampak potem verjetno ne bi bilo te knjige. Po tektonskih premikih v moji glavi, sedaj to prenašam v prakso. Počasi in vztrajno. Tako jaz kot moj kuža dozorevava in sva vse bolj usklajen par. Prej mu nisem znala pokazati na pravi način, kaj bi rada od njega. Niti nisem vedela, da ga je določenih stvari potrebno učiti postopoma, večkrat ponoviti, nadgraditi, predvsem pa vztrajati v daljšem časovnem obdobju. Ko vse to razumeš, lažje funkcioniraš, predvsem pa gre vse v pravo smer. Zgodi se, da mu v šali rečem: »Hej, Loki! V knjigi pa ne piše tako. Alenka ne bi bila zadovoljna z nama."

Daljšemu pogovoru prisluhnite s klikom na posnetek, ki ga je pripravila Loredana Vergan.Zadnji prispevki